Duże browary w Polsce należą do światowej czołówki pod względem ograniczenia zużycia energii na jednostkę produktu końcowego. W oszczędzanie energii elektrycznej już od 10 lat inwestuje Carlsberg Polska. Uzyskanie odpowiedniego poziomu efektywności energetycznej jest w branży piwnej ważnym elementem konkurencyjności kosztowej - czytamy w serwisie Ekonomia24.
– Proces wprowadzenia oszczędności przebiegał w następujący sposób: W ramach modernizacji i rozbudowy browarów nastąpiła znacząca wymiana napędów elektrycznych, pomp, układów chłodzenia, sprężonego powietrza i wentylacji. – mówi Adam Pawełas, menedżer ds. środowiska w Carlsberg Polska. Paradoksalnie, w ostatniej dekadzie zużycie energii w firmie zmalało choć browary dodały nowe urządzenia elektryczne głównie poprzez automatyzację produkcji.
Po inwestycjach kolejnym ważnym krokiem do oszczędzania energii było wprowadzenie profesjonalnych narzędzi zarządzania energią w celu optymalizacji pracy i nadzoru nad urządzeniami. Browary należące do Carlsberg Polska, wdrożyły systemy zarządzania środowiskowego, programy i audyty efektywnego wykorzystania energii, ciągłego monitoringu mediów technicznych.
Trzecim ważnym elementem oszczędzania energii jest aktywny udział browarów na rynku zakupu energii elektrycznej poprzez optymalizację taryf poboru energii oraz grupowy zakup energii od jednego dostawcy.
– Przed rokiem 2000 typowe zużycie energii elektrycznej w browarze wynosiło powyżej 10 kWh/100l wyprodukowanego piwa, w okresie 2000 – 2010 obniżyło się do poziomu 7-9 kWh, a obecnie najlepsze browary osiągają wynik 6-6,5 kWh/100l piwa – wylicza Adam Pawełas.
Źródło: ekonomia24.pl
REKLAMA |
REKLAMA |
REKLAMA |