Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie oficjalnie otwiera w piątek Browar Górniczo-Hutniczy. W sobotę zaś Browar organizuje dzień otwarty – każdy będzie mógł zwiedzić obiekt, poznać sposób jego funkcjonowania, a także smak i jakość powstałego tam trunku.
„Browar Górniczo-Hutniczy ma zupełnie odrębną od AGH osobowość prawną. To spółka z własnym zarządem” – podkreślił w rozmowie z PAP wiceprezes spółki Damian Żurawski. Przewodniczącym rady nadzorczej Browaru Górniczo-Hutniczego jest rektor AGH prof. Tadeusz Słomka.
W piątek odbędzie się oficjalna, zamknięta uroczystość otwarcia browaru, w sobotę zaś będzie dzień otwarty – zainteresowane grupy będą zwiedzać obiekt, poznają sposób jego funkcjonowania, a także smak i jakość powstałego tam trunku. Goście będą mieć do dyspozycji piwo w czterech stylach: pils, pszeniczne, ale oraz dunkel.
W trakcie tego dnia przewidziano wykłady i prezentacje o tematyce piwowarskiej, spotkania z mistrzami piwowarstwa z Browaru Okocim.
Wszystkie sobotnie wydarzenia są bezpłatne, alkohol jednak – jak zwrócił uwagę wiceprezes spółki – będzie odpłatny, w cenach promocyjnych.
Żurawski zapowiedział także, że prawdopodobnie do jesieni piwo produkowane przez browar dostępne będzie tylko w siedzibie browaru i to wyłącznie przy okazji wydarzeń organizowanych w tym lokalu.
Browar Górniczo-Hutniczy, zlokalizowany w odnowionym Klubie Studio na Miasteczku Studenckim AGH, jest spółką akcyjną, w której udziały nabywali studenci, absolwenci, pracownicy i sympatycy uczelni, ale też osoby zainteresowane tą nietypową inicjatywą. Do tej pory ponad 500 osób wzięło udział we współtworzeniu Browaru jako akcjonariusze.
Dzięki zaawansowanej technologicznie instalacji wyszynkowej piwo zostanie dostarczone do kufla prosto z tanka, a instalacja schłodzi zawartość aż do samego ujścia w kranie wyszynkowym, gwarantując - jak zapowiadają twórcy - idealną temperaturę podania.
W trakcie oficjalnego otwarcia będzie można zobaczyć m.in. serce browaru – 10-hektolitrową warzelnię pokrytą miedzianą otuliną oraz 10 20-hektolitrowych zbiorników cylindryczno-stożkowych. Na gości Browaru czeka prawie 10 tys. litrów gotowego produktu, a przygotowanie kolejnych ilości trwa.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl
REKLAMA |
REKLAMA |
REKLAMA |