„Myj ręce przed posiłkiem” – to zasada, która towarzyszy nam od najmłodszych lat. Skrupulatne przestrzeganie czystości oraz zasad higieny obowiązuje przy przetwarzaniu żywności - zarówno w domu, jak w przemyśle. To właśnie dlatego w jednej z holenderskich firm z branży spożywczej wykorzystano obudowy Hygienic Design Rittal.
Nie tylko urządzenia do przetwarzania produktów spożywczych muszą stale pozostawać higieniczne czyste, ale najwyższe standardy czystości obowiązują także w bezpośrednim otoczeniu produkcji. Zarząd holenderskiej firmy Huuskes uważa, że dotyczy to także „drugorzędnych” komponentów takich jak gaśnice, które umieszczone zostały w obudowach Hygienic Design Rittal. „Obudowy HD czyści się łatwo i skutecznie. Dla nas to ważny czynnik, ponieważ w kwestiach higieny nie idziemy na żadne ustępstwa” – mówi Frank Hagmolen, kierownik ds. usług technicznych w Huuskes.
Brak higieny może spowodować poważne skutki dla firmy w branży spożywczej. Konsekwencją może być utrata zaufania klientów lub nawet zamknięcie przedsiębiorstwa, ponieważ regulacje prawne zwracają szczególną uwagę na bezpieczeństwo środków spożywczych. Istnieje wiele przepisów zarówno krajowych, jak i międzynarodowych dotyczących higieny w przemyśle spożywczym. Niektórym firmom ciężko sprostać tym restrykcyjnym wymaganiom. Jak pokazuje przykład firmy Huuskes – jest to jednak możliwe! Przedsiębiorstwo należy do czołowych dostawców produktów surowych, mrożonych i gotowych w Holandii i zatrudnia obecnie ok. 800 pracowników, osiągając obroty ok. 100 milionów euro rocznie.
Do produkcji artykułów spożywczych firma Huuskes wykorzystuje obecnie najnowocześniejsze, zautomatyzowane maszyny oraz urządzenia i stosuje się zarówno do krajowych wymogów, jak i najnowszych dyrektyw European Hygienic Engineering i Design Group dotyczących przede wszystkim warunków pracy oraz maszyn do obróbki. Istotnym aspektem bezpieczeństwa produktów jest m.in. stosowanie Hygienic Design – to zgodna z wymogami higieny konstrukcja maszyn, urządzeń, obudów i szaf sterowniczych. W tego typu firmach produkcyjnych, gdzie najważniejszym elementem jest higiena, istotne jest, aby zanieczyszczenia nie osadzały się i były łatwe w usuwaniu. Dlatego stojące wszędzie gaśnice w halach produkcyjnych były w przeszłości umieszczane w prostych obudowach z tworzywa sztucznego. Ze względu na jakość powierzchni i właściwości konstrukcyjne – w dłuższej perspektywie rozwiązanie to okazało się mało higieniczne. Na powierzchniach oraz w martwych przestrzeniach osadzał się brud i bakterie.
Rozwiązaniem zastosowanym w firmie Huuskes okazały się obudowy Rittal ze stali nierdzewnej z serii Hygienic Design. Mają one nachylony dach do przodu, z którego bardzo łatwo spływa woda i środki czyszczące. Dzięki temu obudowy czyści się łatwo, szybko i skutecznie – a to jedne z najistotniejszych cech w branży spożywczej. Ich cechą szczególną jest także innowacyjne uszczelnienie - zamiast poliuretanu zastosowano silikon, który jest wytrzymały na wszelkiego rodzaju środki czyszczące. Dla ułatwienia uszczelka została zabarwiona na niebiesko, dzięki czemu łatwiej jest zobaczyć zanieczyszczenia. Przylega ona na całym obwodzie obudowy, co gwarantuje dokładne uszczelnienie, a w przypadku ewentualnego uszkodzenia można ją łatwo i bezpiecznie wymienić.
REKLAMA |
REKLAMA |
REKLAMA |