Celem grupy są tematy związane z systemami Inteligentnego Domu. Poruszane są tu tematy o produktach i ofertach firm produkcyjnych, handlowych i instalatorskich.
Czy ktoś może dysponuje specyfikacją intelignentnych włączników i wyłączników, które są w stanie np same wyłączyć światło w pomieszczeniu, jeżeli nikt w nim nie przebywa?
Wydaje mi się, że informacje o tego typu produktach znajdziesz na stronie producentów. Zwykle tak właśnie jest.
Dlatego rozejrzyj się za modelami które podobają Ci się wizualnie, następnie odszukaj specyfikacji i na tej podstawie będziesz wiedział co i jak. Sprawdź sobie takich producentów jak np ABB, Berker i innych tego typu.
Weź pod uwagę, że włączniki to nie wszystko jeśli chodzi o inteligentny dom. Inteligentny dom posiada zdolność samodzielnego rozwiązywania problemów: zamykanie i otwieranie żaluzji automatycznie w zależności od pory dnia i nocy, automatyczne włączanie zraszaczy ogrodowych w przypadku suszy pod warunkiem, że nikt wtedy nie znajduje się w pobliżu to tylko niektóre z inteligentnych rozwiązań jakie oferuje nam inteligentny dom. Jest to cały system, który najlepiej jeśli jest montowany od jednego producenta. Wszystko dzięki temu będzie dobrze ze sobą działało!
A ja mam w domu łączniki wielofunkcyjne, bo włączniko-wyłączniki. Wprawdzie nie są inteligentne, ale po co mi dwa jak mogę mieć wszystko w jednym? Tym samym włączniko-wyłącznikiem włączam i wyłączam. Podobnie drzwi. Mam drzwi wejściowo-wyjściowe.
Automatyczne włączniki to ostatnio modny temat, chyba wszystko przez te żarówki, co można nimi sterować z aplikacji. Bodajże Philips mocno uderzył w reklamę takich rozwiązań.