Proszę o rade, pomoc, gdzie szukac przyczyny. Mam podwójny wyłącznik oświetlenia - przedpokój, łazienka. W stanie ROZŁĄCZONYM na oprawce i kostce w łazience mam napięcie 35V. Gdy wkręcę żarówkę i ja włączę, wybija bezpiecznik fazy, na której jest to oświetlenie i bezpiecznik główny (nie rozłącza różnicowo-prądowy). Gdy włączę światło w przedpokoju (drugi klawisz wyłącznika), a wyłącznik do łazienki jest ROZŁĄCZONY napięcie na oprawce i kostce w łazience spada do 10V. W stanie załączonym wyłącznika łazieki napięcie jest 230V, ale po wkręceniu i włączeniu żarówki wybija, jak pisałem wyżej. W puszce, z której wychodzą przewody do oświetlenia łazienki, pomiary napięć w stanie ROZŁĄCZONYM wyłącznika są takie same. Na przewodach do oświetlenia przedpokoju napięcia są odpowiednio 0V i 230V. Sprawdzałem działanie (przepuszczanie) wyłącznika. Tan klawisz do łazienki działa ok. Klawisz oświetlenia w przedpokoju pokazuje jakąś wartość oporu w stanie rozłączonym (mam miernik elektroniczny - wskazania 0 lub 1). Gdy odłączę z wyłącznika przewód doprowadzający napięcie do oświetlenia przedpokoju, pomiary wyłącznika (omomierzem) są 0 i 1. Proszę o pomoc !!! Gdzie szukać przyczyny?
Grupa:
REKLAMA |
REKLAMA |