Witam,
w wątku tym chciałbym usłyszeć wasze opinie na temat kilku zasilaczy czy warto dołożyć i kupić lepszy czy róznica w cenie wynika tylk oz marży sprzedawcy itp.
Nie stać mnie na zasilacz 2kanałowy z U 0-30V i I 0-10A jaki bardzo bym chchiał mieć więc muszę wybrać coś z I 0-5A
kryteria :
1. możliwość pracy wyjść w szeregu (0-60V i 0-5A) oraz równoległej ( 0-30V 0-10A)
2. ograniczenie prądowe i napięciowe ustawiane przez użytkownika
3. CV i CC
moi kandydaci :
KANDYDAT 1 MATRIX MPS-3005L-3 - Zasilacz: laboratoryjny; Kanały:3; 0÷30VDC; 0÷30VDC; 5VDC; 0÷5A z oferty TME
* 2 regulowane sekcje pracujące w trybie stabilizacji prądowej lub napięciowej oraz jako zasilacze szeregowe, równoległe lub niezależne
* 4 wyświetlacze LED
* jednoczesny odczyt napięcia i prądu
* płynna regulacja napięcia i prądu
* programowalny ogranicznik prądowy
* zabezpieczenie przeciwzwarciowe
1szt 761pln 2+ sztuk 710pln
KANDYDAT 2NDN DF1723005TC
KArta katalogowa
Napięcie wyjściowe 2 x (0-30V)
Prąd wyjściowy 2 x (0-5A)
1 x (5V, 3A)
Wyświetlacz 4 x LED
Tętnienia i szumy 0,5mVrms
Zabezpieczenie przed przeciążeniem, odwrotną polaryzacją, przeciwzwarciowe
Praca szeregowa, równoległa, tracking
Włączenie/wyłączenie wyjścia
Nastawianie ograniczenia prądowego przy odłączonym wyjściu
701pln
KANDYDAT 3 PL305D-2 Zasilacz laboratoryjny 2x(0...30V); 2x(0...5A); 5V/3A
Zasilacze stabilizowane dużej mocy - laboratoryjne serii POWERLAB PL303D-2, PL305D-2 sa idealne do zastosowań edukacyjnych, warsztatowych, przemysłowych i dla hobbystów. Posiadaja elektroniczna stabilizację napięcia stałego z ogranicznikiem pradowym chroniacym zasilane urzadzenia przed nadmiernym obciażeniem. Płynne, bezstopniowe ustawianie napięcia wyjsciowego za pomoca dwóch potencjometrów (regulacja zgrubna i dokładna). Wbudowany ogranicznik pradu wyjsciowego z płynna regulacja pradu maksymalnego. Jednoczesny odczyt napięcia i pradu na dwóch wyswietlaczach LED. Zasilacze posiadaja solidna, uziemiona obudowę.
napięcie zasilania: 230V; napięcie wyjsciowe: regulowane odpowiednio 2X(0....30V); 5V/3A; prad wyjsciowy: odpowiednio 2X(0...5A); 3A;
Stabilizacja napięcia wy przy zmianie napięcia we +/-10%: mniej niż 15mV;
Stabilizacja pradu wy przy zmianie napięcia we +/-10%: mniej niż 5mA;
Stabilizacja napięcia wy przy zmianie obciażenia o 100%: mniej niż 30mV.
768pln
Kandydat 4 DF1731SB5A Zasilacz laboratoryjny
Napięcie wyjściowe 2x (0÷30 V)
Prąd wyjściowy 2x (0÷5 A)
1x (5v, 3A)
Stabilizacja napięcia i prądu
Praca wyjść niezależna lub w trybie śledzenia (tracking)
Tryb pracy szeregowej i równoległej wyjść
Tętnienia Ł 1mV rms (wart. skut.)
Jednoczesny odczyt napięcia i prądu każdego z wyjść
Wyświetlacz 4 x LCD
Konkurencyjna cena
602pln
Kndydat 5 Zasilacz laboratoryjny KORAD KA3005D-3S
zakres napięcia: 2x (0-30 V)
zakres natężenia: 2x (0-5 A)
niezależny kanał 5V 3A
regulacja obciążenia
napięcie: =< 0.01% +5mV
natężenie: =<0.1% +10mA
dokładność nastawienia parametrów
napięcia: 10 mV
natężenia: 1 mA
dokładność ustawień
napięcia =<0.5% +20mV
natężenia =<0.5% +10mA
tętnienia napięcia wyjściowego
napięcie: =< 2mVrms
natężenie: =< 3mArms
czas reakcji
narastania napięcia: =< 100mS (obciążenie znamionowe 10%)
spadku napięcia: =< 100mS (obciążenie znamionowe 10%)
pełna regulacja prądu
dikładność wskazań do 3 miejsc po przecinku
5 pamięci dla zapisania prądu, napięcia i trybów pracy zasilacza
czytelne wyświetlacze LED
wbudowany wentylator
zabezpieczenie przed zwarciem i przeciążeniem
ochrona przed wysokim prądem (OCP) oraz ochrona przed zbyt wysokim napięciem wyjściowym (OVP)
wysoka dokładność pomiarów
niski poziom szumów
praca w trybie CV (tryb napięcia) lub CC (tryb prądu wyjściowego)
blokada nastaw
z opisu (http://www.hotair.pl/pl/sklep/zasilacze-laboratoryjne/potrojne/zasilacz-laboratoryjny-korad-ka3005d-3s-potrojny-2x30v-5ap5v-3.html)
widzę że również wyjścia pracują w trybach szeregowym i równoległym
580 pln
w grę wchodzi jeszcze:
Mc-Power LN-425 Digi ( mam tylko link allegro http://allegro.pl/zasilacz-laboratoryjny-mc-power-ln-425-digi-i3165077624.html)
ZHAOXIN RXN-305D II
nie wiem czy dobrze interpretuję ale ochronę przeciwzwarciową/przecieprzepięciową i przeciwprzeciążeniową uznaję jako OVP OCV gdzie można ręcznie ustalić próg graniczny
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim, którzy poświęcą kilka minut na sklejenie komentarza i podpowiedzą czy warto kupić tańszy czy droższy model z tych zaprezentowanych.
Pozdrawiam,
REKLAMA |
REKLAMA |
Jaki zasilacz laboratoryjny 2x 0-30V 0-5A + 1x 5V 3A
Artur Kulikowski |
00:43
20 kwiecień 2013
|
|
Piotr Bibik |
18:29
20 kwiecień 2013
Witam! Moim zdaniem należy zacząć od innej strony. Na początku należy odpowiedzieć na pytania: Do czego potrzebujesz zasilacza? Jakie prace będziesz nim wykonywał? Jak często będzie używany zasilacz? Czy zasilacz będzie używany zarobkowo czy hobbystycznie? Czy ważne jest aby do zasilacza był świadczony serwis w postaci łatwo dostępnych części zamiennych; kalibrowania czy naprawy w autoryzowanym serwisie? A może wymagana jest szczegółowa dokumentacja techniczna aby w razie czego samemu móc usunąć usterkę? Dopiero po uzyskaniu odpowiedzi na powyższe pytania można rozważyć jakie parametry są wymagane, a jakie funkcje fajnie żeby były, ale jak ich nie będzie to też da się pracować na tym zasilaczu. W ten sposób podchodząc do tematu wybierzesz z rynku (nie patrząc na cenę) kilka modeli które na pewno Cię zadowolą. Wówczas dopiero warto spojrzeć na cenę oraz określić jakim budżetem dysponujesz. No i należy podjąć decyzję. Nie znając dokładnych Twoich założeń można bardzo łatwo popełnić błąd doradzając Ci w dobrej wierze zasilacz który nie spełni Twych oczekiwań.
Chciałbym zwrócić uwagę na zagadnienie które pominięte często mści się w późniejszym czasie. Producent zakłada iż jego urządzenie będzie podłączone do instalacji elektrycznej o określonych parametrach. Rozumiem iż Twoja instalacja elektryczna jest wyposażona w zabezpieczenia przeciwprzepięciowe żargonowo nazywane B+C a do samego zasilacza dasz ochronnik nazywany w żargonie klasą D. Nie miałem czasu na wczytywanie się w dane katalogowe ale jeden z producentów chwali się iż dokładność wskazań do 3 miejsc po przecinku. Nie podał natomiast jaka jest niepewność pomiaru w skład której wchodzi również błąd pomiarowy. Jest to zagadnienie bardzo ważne i obszerne a na które łapie się bardzo wiele osób. Wielu producentów sprzętu laboratoryjnego podaje również iż do prawidłowej pracy ich urządzeń wymagane jest podłączenie uziemienia. I nie chodzi tu tylko o podłączenie do bolca w gniazdku instalacji elektrycznej ale o podłączenie do uziemienia o konkretnych wartościach rezystancji uziemienia (można to również zmierzyć odpowiednim przyrządem). pozdrawiam Piotr Bibik |
|
Artur Kulikowski |
22:59
21 kwiecień 2013
Zasilacza potrzebuję do: domowego majsterkowania, zasilania taśm led, chcę pobawić się z power LED zasilanych prądowo, dodatkowo dochodzi możliwość np podładowania akumulatora/ów. użycie 2-3 razy w tygodniu nie przewiduję pracy zarobkowej z jego wykorzystaniem (niemniej zależałoby mi na jego niezawodności, szkoda by mi było układów, diod, itp które zamiast 12v dostałyby 50 a wiem że w najtańszych różnie się może zdarzyć ) co do drugiej części postu powiem tak, mieszkam w starszym bloku ( ok 1985r) nie sądzę, żeby była tu instalacja spełniająca jakieś specjalne normy - ale się dowiem.
pozdrawiam |
|
Piotr Bibik |
09:41
22 kwiecień 2013
Z tego co przeglądałem, porządny zasilacz laboratoryjny kosztuje parę tysięcy złotych np: PSI 8032-20 2U Przy tym zagadnieniu najlepiej zrobisz jak kupisz dedykowaną markową ładowarkę mikroprocesorową. Taka ładowarka sama diagnozuje stan akumulatorka, z uszkodzeniami włącznie wówczas nawet nie rozpocznie ładowania. Dodatkowo sprawdza napięcie i wykrywa moment w którym sama przechodzi w stan konserwacji, unikniesz przeładowania. Kolejnym problemem jest temperatura. W czasie ładowania akumulatorki się grzeją. Przekroczenie temperatury granicznej (tu różni producenci podają różne wartości) powoduje nieodwracalne uszkodzenie akumulatora. Ładowarki mikroprocesorowe mają zabezpieczenia przed przegrzaniem realizowane w różny sposób, chociażby przez ładowanie impulsowe. Kolejnym problemem występującym w akumulatorkach wykonanych w technologii Ni-Mh lub Ni-Cd jest efekt pamięci. Jeśli przed ładowaniem nie rozładujesz akumulatorka "zapamięta" on ile energii doładował. do wykorzystania będziesz miał tylko tyle co doładowałeś. Energia która była w akumulatorze będzie nieodwracalnie stracona. W ten sposób w bardzo krótkim czasie zniszczysz akumulatorki. Do akumulatorków litowo-jonowych całkowicie Ci odradzam zasilacz. Zresztą sam przerabiałem to na własnej skórze i kilka akumulatorów różnego typu wylądowało w koszu zanim się tego wszystkiego dowiedziałem, też używałem zasilacza laboratoryjnego... Tu sprawa wydaje się prosta ALE... są LED-y sterowane + lub sterowane - sterowane pradowo lub sterowane napięciowo
pozdrawiam |
|
Artur Kulikowski |
11:11
23 kwiecień 2013
Zaproponowany zasilacz na pewno jest dobry ale zdecydowanie za drogi tak mniej więcej 8-10 razy :) Co do ładowania akumulatorków muszę się zgodzić chcąc ograniczyć wydatki chciałem to robić zasilaczem ponieważ "się da". Zakładałem, że przy ładowanie aku bezobsługowych odbywa się napięciem ( a nie prądem jak w przypadku obsługowych) tu akurat chyba by to było również bezpieczne ponieważ przy ładowaniu 'napięciem' prąd płynie w czasie gdy pomiędzy zaciskami aku a zaciskami zasilacza występuje różnica potencjałów. Startując ładowanie np zasilacz 14,4 - aku 11V płynie prąd o dużej wartości (można by użyć ograniczenia prądowego aby ten proces spowolnić). Wraz ze wzrostem napięcia na zaciskach aku zmniejsza się różnica w stosunku do napięcia ładowania i tym samym samym (U=RI) spada wartość prądu ładowania. W chwili gdy napięcia się zrównają prąd przestaje płynąć, gdy aku się trochę rozładuje prąd popłynie znowu. Niemniej doładowywanie będzie się odbywało w sposób prawie ciągły, przydałby się jakiś prób że doładowywanie zaczyna się w momencie, gdy napięcie spada do ok 13V - tego mi zasilacz bez dodatkowego układu nie zaoferuje a dodatkowo małą ładowarka waży 1Kg a zasilacz 12. Pomimo prawie pasującej teorii do akumulatorów jednak wybiorę ładowarkę mikroprocesorową zgodnie z sugestią.
Z LED pojawiają się schody, markowe zasilacze z reguły są dedykowane pod pewne parametry ze stabilizacją napięcia lub prądu nie wiem czy zasilacz regulowany nie byłby bardziej uniwersalnym rozwiązaniem? Power Led zasilane są prądowo niektóre prądem stałym o wartości 350mA inne np I=700mA, zasilacze do power LED z reguły stabilizują jedną wartość prądu na wyjściu. Czy się mylę?
Przy samodzielnym składaniu zasilacza muszę przyznać że myślałem o tym, może nie od podstaw ale mam kilka zasilaczy ATX które można zaadoptować na zasilacze z wyjściami +12 i +5V. Nie są to ATX12 więc sprawa wygląda tak, że musiałbym dołożyć obciążenie na +5V ponieważ zasilacz ma być bardziej stabilny przy stałym obciążeniu ( Przy ATX12 obciążamy +12V) dam jak w opisach równolegle 2 rezystory 10Ω 5W, 2 włączniki wysoko - niskonapięciowy oraz jakieś złącza na zewnątrz obudowy pewnie jak wszędzie "banany". Pomysł nie mój ale satysfakcja jakaś będzie. Może w przyszłości złoże swój od podstaw ale na to trzeba więcej czasu :)
pozdrawiam Ostatnio edytowane 23.04.2013 przez Artur Kulikowski. Powód: uzupełnienie |
REKLAMA |