Multimetry - Elektroinstalatorzy - instalacje elektryczne
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
REKLAMA
REKLAMA

Multimetry

Awatar użytkownika
W.J

Witam

Kupiłem sobie ostatnio multimetr Sanwa 510a. Po przetestowaniu w pracy i w domu okazuje się niezłym przyrządem. Znalazłem jeszcze na You Tube taki filmik pokazowy tego miernika :

Niezły przyrząd za nie duże pieniądze.

A Wy jakie macie doświadczenia ze swoimi multimetrami i jakie firmy preferujecie ?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane 22.08.2012 przez elektroonline.pl. Powód: wstawienie filmu YouTube
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Maciej Kurzyk

Kolego W.J ja preferuję multimetry Fluke, natomiast jeśli chodzi o multimetry cęgowe to zdecydowanie Benning. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
W.J

Witam

Każdy elektryk ma jakiegoś ,,fioła'' na punkcie jakiejś firmy od przyrządów pomiarowych. Ja w pomiarach na protokół używam tylko Sonelowskich ,,batonów'' Czyli MIE-500, MIC-100 oraz MZC-200 i nawet za darmo nie chcę tych kombajnów od Sonela ! A co do Fluke .. Hmm Są za drogie z takimi samymi parametrami jak np Sanwa, Brymen itp. Z Fluke jest jak z Apple za dużo sobie cenią za nazwę i tylko nazwę.

Pozdrawiam

Brak awataru
lo

Wiadomo, że elektronik potrzebuje rozbudowany multimetr z wieloma funkcjami. Elektrykom polecam wskaźniki dwubiegunowe. Posiadam Sonela P-3 i świetnie się sprawdza w warunkach terenowych. Przede bardzo poręczny i wygodny podczas prac na istniejących instalacjach, rozdzielnicach itp. Można też nim sprawdzać RCD.

http://www.sonel.pl/catalog/products/554

Ostatnio edytowane 26.08.2012 przez lo. Powód: wypiłem sam 0,7 litra i zatrzęsła mi się ręka.
Awatar użytkownika
W.J

Witam

Wszystko było by fajnie tylko mi na ,,starość'' przyszło wykonywać instalacje inteligentne.. I się okazało że na przewodzie łączącym regulator temperatury a czujniki (ok cztery metry) występuje różna pojemność wahająca się między 36 a 42 nF ?! (trochę dłuższy odcinek)  I te z większą pojemnością między żyłami nie działały. No i trzeba było zainwestować w przyrząd ze średniej półki .

Pozdrawiam

odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl