Witajcie po dłuższej przerwie. Zamierzam wymienić mojego poczciwego Asusa na coś nowszego i tu się pojawia pytanie. Urządzenie będzie używane głównie jako DTR (desktop replacement) czylistacja robocza zastępująca komputer stacjonarny.
Po starym sprzęcie doświadczenia mam takie, że laptop był ciągle wpięty do sieci elektrycznej - stąd bateria w nim miała charakter ups'a - zanik lub wahania napięcia w sieci to rusza bateria i zachowuje ciągłość pracy.
Po roku było ok po dwóch też a po trzecim roku żywotność bez wpięcia do sieci nie przekracza 5 minut.
Jak postępować z nową baterią aby wydłużyć jej żywotność a właściwie wysoką sprawność po długim okresie użytkowania?
Teoretycznie można 'jechać' na samym zasilaczu ale chwilowy zanik napięcia powoduje reset urządzenia a tego bym nie chciał.
Nawet na wpięciu do sieci słyszałem od mądrzejszych ode mnie, że aby ogniwa z baterii utrzymywały wysoką sprawność należy je raz na jakiś czas rozładować i naładować ponownie z tego co pamiętam raz na tydzień jest ok.
Jakie są wasze doświadczenia z tego typu przypadkami?
baterię w starym sprzęcie mam zamiar rozebrać i wymienić ogniwa aby przywrócić jej wysoką pojemność elektryczną natomiast wezmę sie za to dopiero jak odbiorę nowy sprzęt aby w przypadku jakiegoś niepowodzenia, nie zostać na lodzie.
Ostatnio edytowane 20.04.2012 przez Bawor. Powód: stylistyka