Praca z kombinerkami pod napięciem - Akty prawne, normy
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Akty prawne, normy Praca z kombinerkami pod napięciem
REKLAMA
REKLAMA

Praca z kombinerkami pod napięciem

Brak awataru
Maria Kacprowska

Czy praca z kombinerkami pod napięciem jest zgodna z prawem?

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Roman Misztal

Wg mnie tak.Zresztą w kartach technologicznych prac pod napięciem do1 kV kombinerki/ale trochę inne niż te na codzien używane/są jednym z podstawowych narzędzi.Jak przy kazdej pracy należy postępować z glową i troską o własne bezpieczenstwo

Awatar użytkownika
Hardstyler

Wyróżnia się z tego co pamiętam 3 rodzaje pracy tzn.: w stanie bez napięciowym "obok" napięcia oraz pod napięciem. Z tym ze ostatni człon odwołuje się właśnie do pytania i twierdze ze nie wolno pracować pod napięciem nawet jeśli kombinerki są izolowane do napięcia 1kV dlatego ze 1kV jest napięciem przekraczającym próg bezpieczeństwa i chyba głównie o to chodzi. Upraszczając możesz pracować kombinerkami do 60V napięcia stałego i 25V napięcia przemiennego.

Brak awataru
Roman Misztal

tak dokładnie to nie "obok"a w pobliżu napięcia.Widzę rażący brak praktyki w wypowiedzi Kolegi bo jeśli nie wolno narzędziem do tego przeznaczonym to czym to zrobić???A kolega widzial kiedyś z bliska narzędzia do prac pod napięciem?/o znajomość kart technologicznych do PPN przez grzeczność nie pytam/

Awatar użytkownika
Paweł Nowakowski

Wydaje mi się być oczywistym, że zdarzają się takie sytuacje (w praktyce dość często), że trzeba wykonać prace "pod napięciem" tj. w odległości bliższej niż 15cm od potencjału. Do tych prac należą między innymi wszelkiego rodzaju pomiary wielkości elektrycznych, czy wymiana zabezpieczeń w złączach kablowych nn, a także wykonywanie rozgałęzień linii kablowych nn poprzez zastosowanie specjalistycznych muf rozgałęźnych do montażu pod napięciem. Wszystkie tego typu prace muszą być wykonywane atestowanymi narzędziami przez osoby wykwalifikowane i przeszkolone do tego typu prac. Należy pamiętać, że pracy w "PPN" nie wykonujemy byle jakimi narzędziami. Chociaż widzimy, że dane narzędzie jest izolowane nie należy go używać jeśli nie posiada atestu z przeznaczeniem do PPN.

Awatar użytkownika
Hardstyler

Panie Romanie nie mam jak pan to określił braku wiedzy praktycznej pracuje w ciężkich warunkach więc po sobie wiem jak wygląda praca pod napięciem ze sprzętem izolowanym i w środowisku gdzie wszelkie normy tj. wilgotość temperatura itp. są przekroczone nie wspominając już o składzie gazów tych szczególnie niebezpiecznych dla zdrowia i życia więc jeśli mogę to proszę mnie nie wyobrażać bo wydaje mi się ze stwierdzenie że brakuje mi fachowości jest błędne bo pod napięciem jak dla mnie można pracować w takich warunkach tylko  w tzw. obwodach iskro-bezpiecznych (max 60V) - przepis narzucony z góry. A oto przykład: urządzanie zasilane prądem przemiennym z sieci IT o napięciu 1kV jest wyłącznikiem stycznikowym pozwalającym na sterowanie pomp odwadniających pewien odcinek rozlewiska. Temperatura otoczenia 32 st. C wilgotność ok. 98%. IV kategoria zagrożenia wybuchu metanu oraz pomieszczenie klasy c poz względem osiadania pyłów Urządzanie jest nadal zasilane elektromonter zostaje wysłany do miejsca w celu uruchomienia pompowania. Otwiera komorę urządzanie zasilającego pompy przypuśćmy używa narzędzi zgodnych z normami przypadkiem dotyka części będących pod napięciem narzędziami pracy, tworzy  między fazowe zwarcie i następuje wybuch mieszaniny gazów i pyłów utworzony przez łuk prądu zwarcia. Proszę przykład który opisałem jest odpowiedzią na to że twierdzę że nie można używać ww. narzędzi w pracach pod napięciem.

Awatar użytkownika
PacMan

Praca ze wszystkimi narzędziami jest zgodna z prawem jeśli ma się do tego odpowiednie uprawnienia ;)

Awatar użytkownika
Mariusz Kłokowski

i odpowiednie kombinerki :)

Brak awataru
Mariusz Karabowicz

Nie dajmy się zwariować. Wiadomo, że bez uprawnień w branży raczej nie znajdziesz pracy więc to sprawa oczywista.

A co kto robi w domu to jego własna sprawa. Może nawet spróbować bawić się nieizolowanymi kombinerkami pod napięciem..

odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl