Deklaracja zgodności oraz parametry urządzenia to dwie rożne sprawy.
Urządzenia CCTV bez deklaracji zgodności CE (kompatybilność elektromagnetyczna plus ewentualnie deklaracja niskoprądowa) nie zostaną dopuszczone do obrotu na terenie UE.
Natomiast parametry, to np. rozdzielczość zapisu. Cóż z tego, że może ona być najwyższa z możliwych (czyli np. 4CIF), skoro nie ma ona nic wspólnego z jakością. Zastosowany w rejestratorze może być tani kodek, który de facto przechwytuje obraz w pełnej rozdzielczości PAL, jednak stopień kompresji (nawet przy najlepszej jakości dla tego kodeka) powoduje, że jakość obrazu jest mizerna.
Z czego jeszcze jest "sławny" BCS na rynku?
- słaba jakość obrazu wyświetlanego w podziale, szczególnie na wyjściu monitorowym VGA
- brak możliwości synchronicznego odtwarzania (nie można odtwarzać jednocześnie wielu kanałów od tego samego momentu czasowego)
- nawet 10 sekund może trwać powrót do normalnej szybkości odtwarzania z FF
- skopiowany materiał można odtwarzać tylko z jednego pliku dla każdego kanału
- dane kopiowane są z plików, dlatego może się okazać, że kopiując 2 minuty należy skopiować 2 pliki (jeden z jedną minutą, drugi z drugą).
Przecież tych informacji nie ma w żadnej dokumentacji urządzenia.
W karcie katalogowej znajdują się za to parametry:
- istnieje możliwość wyświetlania
- istnieje możliwość kopiowania
- istnieje możliwość odtwarzania
- istnieje możliwość nagrywania w pełnej rozdzielczości PAL.
Czy ma tutaj zastosowanie Kodeksu Karnego?
Według mnie, co najwyżej, ocena rynku. Rynek jednak mówi: "Ja jestem zadowolony z ich działania ale dostrzegam pewne braki".
Ostatnio edytowane 07.06.2011 przez treborsz. Powód: literówki