Grafika, procesor,wyświetlacz - Komputery, sprzęt komputerowy
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Komputery, sprzęt komputerowy Grafika, procesor,wyświetlacz
REKLAMA
REKLAMA

Grafika, procesor,wyświetlacz

Awatar użytkownika
Artur Kulikowski

Witam forumowiczów,

O ile wydawało mi się, że co nieco wiem na temat laptopów tym razem rozkładam ręce. Sprzęt jest dość stary bo ma 4 lata ale konfiguracja jest przyzwoita. w ciągu ostatniego miesiąca pojawiło się sporo problemów a dokładnie:

1 Procesor:

Pomimo zajętości procesora na poziomie 20-30% (według wskazań MZW ctrl+alt+del) wentylator procesora działa na 100% wydajności a jego temperatura waha się w zakresie 28-34°C. Ten programik pokazujący wydajność procesora we właściwościach systemu pokazuje 3,5 chociaż jeszcze niedawno było chyba 4,9 albo 5,0 nie pamiętam, 

2 Grafika:

Ostatnio aktualizacje automatyczne zmieniły mi sterownik karty graficznej na nowszy, szkoda żę od innego modelu, grafika sprzętowa to GF go7900GTX a zaktualizowało mi do sterownika jakiegoś quadro NVS 510M. Z tym problem rozwiązałem instalując jakiśstary sterownik ale:

od czasu do czasu pojawia mi się na ekranie tęcza pasków pionowych i poziomych zamazująca to co jest pod spodem, resetuję komputer albo wstrzymuję , włączam/budzę i jest ok.

nie znam się na elektronice samej w sobie ale wiem że urządzenie jest dość stare. Z tego co wiem to rezystancja styków wraz z długą pracą zmienia się , utleniają się styki. W stacjonarnych komputerach takie objawy towarzyszą spuchniętym kondensatorom na płycie głównej a tu? 

Zwaliłem winę początkowo na sterowniki i na Windowsa ale format właściwe w niczym nie pomógł.

Konfiguracja laptopa:

C2D t7400 2,16GHz

4GB DDR2 667MHz

GF go7900GTX 512Mb/256Bit

matryca WUXGA+ 1920x1200

Windows 7 ultimate x64

Płyta wygląda tak moze ktoś sięczegoś dopatrzy 

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
Jacek Krawczyk

Jeżeli chodzi o wentylator to klasyczny problem. Rozwiązanie. rozebrać wentylator, dotrzeć to radiatora i usunąć dywanik kurzu, który zapewne tam zalega, a nie jest widzialny po otworze. w sklepach proponują usuwanie kurzu za pomocą sprężonego powietrza, jednak z doświadczenia wiem, aby dobrze wyczyścić trzeba rozebrać. A co do drugiego, to może być wina taśmy łączącej matrycę. Rozwiązaniem może być rozebranie obudowy matrycy, przeczyszczenie styków, lub po prostu wyjęcie i włożenie styków do gniazda. Tylko to na razie przychodzi mi na myśl. Pozdrawiam J.K.

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl