projekt przyłaczy kablowych - Projektanci sieci elektroenergetycznych nN i SN
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
REKLAMA
REKLAMA

projekt przyłaczy kablowych

Brak awataru
Grzegorz Łata

witam

mam pytanie do grona osob bardziej wtajemniczonych w zagadnienia prawne zwiazane z projektami energetycznymi...mianowicie wykonuje projekt na zasilanie 6 dzialek budowlanych dla ktorych nie ma miejscowego planu zagospod terenu i wystapilem w zwiazku z tym o warunki zabudowy celu publicznego. w tych warunkach jest zapis ze pod projektowane ZK nalezy wykonac wylaczenie gruntu z produkcji rolnej. czy pod skrzynki o wymiarach 40cm na 20 cm wykonuje sie to czy ten zapis w warunakch jest tylko sztanca przepisana z innych warunkow co urzedasy z cala premedytacja robia przy tworzeniu( kopiowaniu) kolejnych decyzji...

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Mariusz Kłokowski

a masz juz decyzje? proponuje odwolac sie do SKO, bo najprawdopodobniej potraktowali zlacza jako czesac trwale zwiazana z gruntem-wnikliwy urzednik przy pozwoleniu na budowe na pewno to wychwyci-jesli chodzi o kontenerowke to sie to robi ale zlacza-pierwszo slysze-daj znac na czym stanelo, pozdr.

Brak awataru
Tomasz Supranowicz

Zazwyczaj PGE wymaga aby złącza ustawiać w drodze od strony zasilania.

A poza tym nie spotkalem sie zeby robic odrolnienie pod ZK, to absurd :)

Aha i jest rozróżnienie:

- decyzja o warunkach zabudowy,

- decyzja o ustalanie lokalizacji inwestycji celu publicznego.

Aha jeszcze jedno, wspomniales ze do zasialania działek budowlanych..

Dzialka budowlana nie moze byc działką rolną.. tak mi sie wydaje? :)

Awatar użytkownika
Mariusz Kłokowski

A nie miałeś Tomek takiej sytuacji o wyłączeniu gruntów rolnych? Zdarzyło mi się to w Ełku-Pani chciała wyłączać grunt z produkcji rolnej pod kabel w ziemi-Pani się pomyliła kopiując z innej decyzji. Standardowy błąd urzędniczy.

Brak awataru
Tomasz Supranowicz

Miałem taka sytuacje, dokładnie w Urzedzie Miejskim w Białymstoku, sporządzilismy jakis krótki wniosek a zajęł sie tym Wydział Architektury.

Jak ja odralniałem to byl jakis projekt na budowe linii kablowej/napowietrznej po działce prywatnej która widniała w ewidencji gruntów pod kategoria: R - rolne. Jakos zaskakująco szybko wtedy to nam poszło.

Poki co najlepiej na droge wychodzic i nie robic sobie problemów z wł. prywatnymi :)

Pozdrawiam kolege

Brak awataru
Grzegorz Łata

no szczerze mowiac pobawilbym sie w tzw ping-ponga z urzedasami ale mam dosc malo czasu na oddanie gotowego projektu wiec anulowalem wniosek o pozwolenie na budowe i uzgodnilem w energetyce ze zrobie to na zgloszenie projektujac kabel od istn slupa do prjektowanego złacza ostatniego a na trasie kabla w miejsce ZK zrobie zapasy - w kosztorysie ujme w miejscu zapasow budowe ZK

w naszej energetyce zlacza stawia sie na dzialce budowlanej tak aby lico ZK z dzwiczkami pokrywalo sie z granica dzialki od strony drogi. Ale powiem wam wiecej ... w tym samym starostwie wymagaja odrolnienia pod projektowane slupy i to w ten sposob ze jesli dzialka na ktorej stawiam slup ma powyzej 0,5 ha to odrolnienie pod slupem musze wykonac poprzez ministerialna decyzje :D SZOK!!! -TAK TU INTERPRETUJA DEFINICJE OCHRONY GRUNTÓW ROLNYCH-

pozdrawiam g.l

PS czy zna ktos sposob na podwazenie takiej interpretacji zapisu czy moze jakies obejscie bo tak naprawde to staje sie byc upierdliwe i nic nie bedzie mozna wybudowac

odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl