Strefa ppoż - Systemy Alarmowe
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
REKLAMA
REKLAMA

Strefa ppoż

Awatar użytkownika
Eryk SP

Na jednym z nadzorowanych zakładów mam akumulatorownie. Miejsce to według instrukcji ppoż jest strefą wybuchową. Jak się pozbyć tej strefy?
Czy jeżeli zmienimy akumulatory z tradycyjnych kwasiaków na zamknięte typu AGM będziemy mogli pozbyć się strefy wybuchowej?
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
piotr rak

A czemu chcesz się pozbyć strefy? Wg mnie jest ona uzasadniona a pomieszczenie powinno mieć zapewniona wentylacje. Pomiary stężenia wodoru nie są takie proste. Kiedyś szukałam czujnika stacjonarnego do akumulatorni, ciężki temat. Aku będą się gazowaly w sposób nieliniowy, zależny od stopnia wyeksploatowania aku + % naładowania aku. Wodór jest lżejszy od powietrza i będzie tworzył czapkę wodorowa w pomieszczeniu. Wg mnie wykonanie pomiarów nawet jeżeli wyjdą dobrze nie oznacza, ze jest cacy.

http://ebudowanie.eu/instalacje-przeciwpozarowe-bezpieczenstwo-na-pierwszym-miejscu/

Poczytaj sobie o odpowiednich instalacjach przeciwpożarowych na tej stronie. Opisane jest tutaj o czym warto jest pamiętać w tym temacie. 

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl