Mój stary PC, który jednak chciałbym użytkować, ma już tak zbałaganiony HDD, tak połatany a jednoczśnie pofragmentowany i zepchniety na koniec dysku system, że pora chyba na sformatowanie dysku i ponowną instalację systemu operacyjnego. Mam swoje (kupione legalnie) CD z systemem XP. Co po kolei powinienem zrobić żebym nie został ze starym PC ale dla odmiany nie działającym zupełnie i bez zapisanych na dysku danych lub programów? Starczy mi przez Święta czasu na to zadanie?
REKLAMA |
REKLAMA |
Reinstalacja XP
Jarosław Żółtowski |
12:11
02 kwiecień 2010
|
|
Artur Kulikowski |
13:04
02 kwiecień 2010
Proszę sprawdzić konfigurację dysków czy w komputerze jest kilka partycji czy tylko jedna. To dość istotne aby nie utracić danych. Dobrze jest gdy jest kilka partycji, wtedy formatuje się tylko systemową ( z reguły jest to c:\ ). Wszystkie istotne dane zapisane na dysku C: ( włącznie z zawartością pulpitu, katalogu moje dokumenty, moje obrazy itd) należy skopiować na inną partycję lub najbezpieczniej na zewnętrzny dysk aby przypadkowo nie sformatować pozostałych dysków czy partycji. Cały profil użytkownika z WP znajduje się w katalogu c:\documents and settings\[nazwa usera] tam zapisane są takie dane jak: zapisane pliki programów - większości, zawartość pulpitu w katalogu pulpit, ulubione (może być też nazwane favorites) zawiera kontakty programu outlook express (jeśli używany) , w pozostałych katalogach znajdować się mogą dane użytkownika, linki i zakładki przeglądarek internetowych w zależności jakich programów się używa. Skopiowanie programów nie jest możliwe ponieważ trzeba bedzie je ponownie zainstalować. Takie programy odwołują siędo wpisów do rejestru, któy podczas formatu zostanie usunięty i konieczna będzie ponowna instalacja wszystkich programów aby wpisy te ponownie powstały. Jeśli dane prywatne są już zabezpieczone trzeba wykonać format dysku C: który robi się podczas instalacji nowego systemu. Po skopiowaniu danych wkładamy płytkę z Windowsem do napędu i restartujemy komputer. teraz są 2 opcje:
Instalacja jest banalnie prosta wystarczy czytać komunikaty wyświetlające się na ekranie. Gdy system zacznie "mielić" płytkę wyskakuje informacja aby uruchomić system z dysku cd/dvd wciśnij dowolny klawisz na to mamy 5 sekund pozostałe czynności nie mają ograniczenia czasowego. Podczas instalacji mamy możliwość sformatowania dysku systemowego i to trzeba wykonać ale przez opcję szybkie formatowanie aby nie przedłużać procesu (pełne formatowanie trwa odpowiednio dłużej w zależności od wielkości dysku. Szybkie formatowanie polega na wyczyszczeniu tylko tablicy FAT ale to mało istotne w tym momencie. Formatujemy tylko partycję lub dysk na którym poprzednio był instalowany system. Postępując zgodnie z instrukcjami na ekranie nie ma szans na zepsucie tego. Pozdrawiam |
|
Chris krajczyk |
13:57
03 kwiecień 2010
Do tej wyczerpującej istrukcji należy tylko dodać to, iż należy po instalacji xp załadować wszystkie potrzebne sterownik(płyta,karta dżwiękowa,video itp) . Pozdrawiam |
|
Jarosław Żółtowski |
21:33
08 kwiecień 2010
Cóż, święta minęły razem z wolnym czasem ale to nie szkodzi. Dziękuję za wskazówki. Ignorantem całkowitym nie jestem - przeżyłem w firmie już ze trzy wymiany pecetów i ze dwie zmiany systemu operacyjnego, co każdorazowo wymagało starannego przejrzenia różnych zakamarków peceta gdzie się upychało jakieś pliki. Gorzej było gdy gdzieś tam coś się zapisało - przypadkiem. I tak zawsze była to trauma bo przecież wszystkie personalizacje diabli brali, a pracując jakieś trzy lata na pececie człowiek coś tam sobie poustawiał... HDD mam spartycjonowany - po poprzednim porządkowaniu przez fachowca. Utrata zainstalowanych programów jest oczywista - kiedyś żeby w ogóle wiedzieć co miałem zainstalowane powyciągałem skróty na pulpit i zrobiłem "print screen" :-). Utrata sterowników jest pewnym zaskoczeniem - chyba nie tych urządzeń które są aktualnie włączone w płytę główną? Karta sieciowa/ graficzna, DVD, - klawiatura? Nie rozpozna mi ich system gdy się uruchomi? A co z aktualizacjami sytemu? Przecież Windows Update natychmiast będzie chciał ściągać uaktualnienia a pecet goły - ani firewall'a ani antywirusa... Zainstalować to z pendriva zanim włączę się do sieci? Też nie będzie aktualne bo bazy danych antywirusów właściwie codziennie są aktualizowane. |
|
Artur Kulikowski |
22:09
08 kwiecień 2010
Sterowniki oczywiście "polecą" są to programowe instrukcje w jaki sposób system operacyjny ma korzystać z urządzeń typu karty sieciowe itd. Jeśli mówimy tu o Viście to system ten ma większość sterowników podstawowych już zintegrowanych i nie ma potrzeby ich szukania (chyba, że chodzi o ich aktualizację). W XP jak dobrze pamiętam było różnie. Z reguły wyskakiwał monit o znalezieniu nowego sprzętu, wskazywało się "automatycznie szukaj sterownika" i albo próbowało się znaleźć je na płycie Windowsa, na dysku, lub na płytkach dostarczonych ze sprzętem. Podsumowując sterowniki to instrukcje dla Windowsa i trzeba je niestety dogrywać. Sprawa aktualizacji wygląda tak, że są doinstalowywane do systemu i często podmieniają stare wersje plików na nowe. Instalacja nowego OS ze starej płyty niestety wgra oryginalne wersje plików i wszystkie aktualizacje będzie trzeba ściągnąć na nowo. Firewall i antyvirus. - według mnie podłączenie komputera do sieci nie spowoduje złapania wirusów. przeglądając zaufane strony - znajome nie złapie się raczej niczego. Osobiście po"formacie" instaluję antywirusa po około 2-3 tygodniach z czystego lenistwa i muszę przyznać że jeszcze niczego nei złapałem - tego proszę się nie obawiać. |
|
Jarosław Żółtowski |
21:11
09 kwiecień 2010
Dziękuję - już rozumiem więcej. No to teraz muszę znaleźć czas i reanimować starego peceta żeby dokończył żywota jako maszyna do pisania... |
|
Chris krajczyk |
14:37
10 kwiecień 2010
Niekoniecznie przy małych modyfikacjach sprzętowych i programowych może jeszcze długo służyć nie tylko jako maszyna do pisania ale i jako graficzny czy multimedialny pcet. Wystarczy dograć parę programów i działać Polecam program Photo filtr studio jest darmowy a można wiele rzeczy fantastycznych zrobić np ze zdjęciami.Polecam nasz portal - grupa- grafika ,animacja. |
REKLAMA |