Nowa linia technologiczna w Przedsiębiorstwie Przemysłu Cukierniczego Tago jest najnowocześniejszym i jednym z największych ciągów technologicznych produkcji ciastek w Europie. Pakowane na niej słodkości są tak delikatne, że tylko precyzja robota pozwala im trafić do blistrów w nienaruszonym stanie. 12 robotów ABB typu delta FlexPicker IRB360 gwarantuje wydajność na poziomie 900 sztuk zapakowanego produktu w ciągu jednej minuty, a zainstalowany niezawodny system wizyjny oraz oprogramowanie PickMaster zapewniają prawidłową koordynację pracy urządzeń.
Ostatnie kilka lat to okres ogromnej modernizacji i automatyzacji produkcji w firmie Tago, która w tym roku obchodzi swoje 50-lecie. Jest to największy w Europie zakład cukierniczy pod względem liczby linii produkcyjnych i różnorodności wyrobów. Zakład ma obecnie 32 linie o łącznej wydajności od 180 do 270 ton wyrobów na dobę w zależności od asortymentu.
– Mamy wiele bardzo nowoczesnych linii produkcyjnych, a w tym roku zakład wzbogacił się o nową, bardzo skomplikowaną linię produkcji ciastek brazylijskich i japońskich, wyposażoną w roboty ABB – mówi Tadeusz Gołębiewski, założyciel i właściciel firmy Tago. – Bez tych robotów nie bylibyśmy w stanie uruchomić nowej produkcji, ponieważ tego typu ciastka są tak delikatne, że pakowanie ich ręcznie bez uszkodzenia produktu jest zupełnie nieopłacalne. Roboty w tym przypadku to jedyne rozwiązanie nie tylko ze względu na wydajność, ale także precyzję działania.
System dostarczony do Tago wykorzystuje 12 robotów ABB typu delta FlexPicker IRB 360, które pobierają produkty bezpośrednio z przenośnika taśmowego zaraz za tunelem chłodzącym.
– W zakresie dostawy ABB była kompletna linia pakowania – tłumaczy Jakub Pawlak, szef Regionalnego Centrum Aplikacji Zrobotyzowanych ABB w Polsce. – Oprócz robotów dostarczyliśmy przenośniki i podajniki do blistrów. Bardzo ważną częścią dostawy był też system wizyjny, wykorzystujący oprogramowanie ABB PickMaster3, które umożliwia integrację wszystkich urządzeń w linii w taki sposób, by rejestrować orientację produktu na przenośniku, śledzić jego położenie i wyznaczać punkt poboru dla robotów. System zapewnia również kontrolę jakości, ponieważ obraz z kamery jest porównywany z wzorcem wyrobu, zaimplementowanym w oprogramowaniu i produkty nie spełniające wymagań jakościowych są odrzucane.
Jednym z najtrudniejszych wyzwań było... samo ciastko, które jest bardzo kruche i delikatne – składa się z dwóch warstw bezy połączonych kremem i pokrytych czekoladą. Wymusiło to rezygnację ze standardowego w tym przemyśle podciśnieniowego poboru produktu. ABB zaproponowała więc chwytaki mechaniczne, na tyle delikatne, by nie niszczyć produktu, a jednocześnie trzymające wystarczająco mocno, by ciastko nie spadło w trakcie przenoszenia. To bardzo ważny aspekt techniczny, ponieważ 12 robotów ustawionych na wydajność 900 sztuk na minutę powoduje, iż każdy z nich musi podnieść i ułożyć w blistrze ciastko w czasie krótszym niż jedna sekunda, co wymusza dość znaczne przyspieszenia i prędkości.
– Dobra współpraca z ABB przy projektowaniu i montażu nowej linii produkcyjnej zaowocowała kolejnym kontraktem – dodaje Robert Karczewski, dyrektor produkcji w firmie Tago. – Budowany właśnie zupełnie nowy ciąg technologiczny również zostanie wyposażony w urządzenie tej firmy, najnowszy robot IRB 6700, który będzie służył do automatycznego pakowania produktów.
Tago jest uznanym producentem wyrobów cukierniczych zarówno w kraju jak i za granicą. Prowadzi działalność eksportową obejmującą swoim zasięgiem ponad 50 krajów na 5 kontynentach. Oferuje bogatą gamę produktów, m.in. ciastka francuskie, pierniki, wafle i rurki waflowe, kruche i herbatniki, roladki i biszkopty, herbatniki laminowane i luksusowe produkty w czekoladzie.
Źródło: ABB
REKLAMA |
REKLAMA |
REKLAMA |