Fermentacja rozumiana jest jako beztlenowy proces zmian biochemicznych zachodzących w materiale roślinnym lub zwierzęcym, w którym katalizatorem są enzymy pochodzenia naturalnego. W procesie fermentacji produkowane są m.in. napoje alkoholowe, czy kwaśne produkty pochodzenia mlecznego.
Wyższa temperatura procesu fermentacji sprawia, że przebiega on szybciej, lecz może ona oddziaływać na smak produktu. Zalecaną temperaturą fermentacji dla produkcji piwa jest temperatura z zakresu 7-16st.C. Celem zapewnienia odpowiedniej jakości produkowanego wyrobu w trakcie procesu stale kontrolowane są współczynnik pH, temperatura, napowietrzenie oraz ilość rozpuszczonego tlenu.
Jeden z czołowych producentów fermentatorów (urządzeń do otrzymywania wybranych produktów fermentacji) mający swoją siedzibę w Szwajcarii stosuje w swoich wyrobach zawory elektromagnetyczne EV225B wyprodukowane przez Danfoss. Zawory te przeznaczone są zarówno do regulacji ilości dostarczanej pary wodnej w procesie sterylizacji urządzeń służących do fermentacji przed rozpoczęciem tego procesu, a także do regulacji ilości ciepłej lub zimnej wody, która dzięki wymiennikowi ciepła zapewnia odpowiednią temperaturę procesu fermentacji. W obu przypadkach stosuje się zawory elektromagnetyczne typu EV225B.
Fermentator przedstawiony na zdjęciu służy do przeprowadzania fermentacji na skalę laboratoryjną. Zawór elektromagnetyczny EV225B umieszczony na górze urządzenia dostarcza parę wodną potrzebną do procesu sterylizacji. Niżej położony zawór, zgodnie z tym co przedstawiono wcześniej, odpowiada za uzyskanie odpowiedniej temperatury procesu. Dostarcza on ciepłą lub zimną wodę do płaszcza wodnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu naczynie, w którym zachodzi proces ma zapewnioną precyzyjną kontrolę temperatury.
Cechy produktu, które miały istotny wpływ przy wyborze elektrozaworu:
REKLAMA |
REKLAMA |
REKLAMA |