raspberry pi 3b + relay do sterowania oświetleniem - Inteligentny dom
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Inteligentny dom raspberry pi 3b + relay do sterowania oświetleniem
REKLAMA
REKLAMA

raspberry pi 3b + relay do sterowania oświetleniem

Brak awataru
Kamil Sadowski

Witam

Przymierzam się do remontu w pokoju i w związku z tym mam zamiar go trochę zautomatyzować.

do sterowania włączania/ wyłączania posłuży mi raspberry pi 3 + relay. Głównie chodzi o sterowanie oświetleniem ale do przełącznika mam zamiar podłączyć kilka gniazdek. Na początku napiszę jakich części mam zamiar użyć następnie w jaki sposób chcę wszystko podłączyć. Bardzo prosił bym o wskazówki bądź rady co można zmienić usprawnić lub też co jest złym pomysłem a więc do rzeczy:

1. Raspberry pi 3

2. Relay switch 16 kanałowy LINK

3. włączniki bistabilne LINK

4. włączniki światła dzwonkowe LINK

narysowałem też poglądowy schemat (nie techniczny) jak mam zamiar to podłączyć. Dodatkowo myślałem o zabezpieczeniu każdego z gniazd w 16 kanałowym przełączniku za pomocą bezpiecznika i tutaj nie wiem jakiego bezpiecznika powinienem uzyć czy b6 (6A) wystarczy ? 1 gniazdko 1 bezpiecznik. znajdował by się on przed tym relay'em (chodzi mi o jego zabezpieczenie największe obciążenie jakie przewiduję na slot w przełączniku to TV 42 cale ledowy + komputer z monitorem i może konsola ps4 pytanie czy 6A nie będzie w takiej konfiguracji wybijał.

schemat

Schemat wygląda tak a nie inaczej ponieważ mam zamiar zabezpieczyć się w razie spalenia zepsucia raspberry bądź switcha aby wszystkim sterować manualnie.

Z góry dziękuję za pomoc 

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Paweł Piłasiewicz

Witaj,

Polecam zapoznanie się z projektem openhab.org - genialne rozwiązanie do integracji pozostałych urządzeń, które posiadamy w domu/mieszkaniu. W przypadku powyższego projektu pozwoli na sterowanie z poziomu www, smartfonu, smartwatcha. Dodatkowo można podłączyć czujnik temperatury/wilgotności AM2303, barometr BMP185 (koszt kilka zł) i pokusić się o sterowanie elektrozaworem ogrzewania w pokoju. Do raspberry można wgrać LMS - Logitech Media Server, zintegrować z openhab i korzystać z muzyczki w pokoju lub rozszerzyć do całego mieszkania - multiroom. Do pozostałych pokoi można włożyć w puszki ESP8266 i rozszerzyć fukncjonalność do całego mieszkania https://geekgrandad.wordpress.com/2015/03/22/esp8266-mqtt-relay/ . Do wizualizacji i prostego sterowania polecam wyświetlacze https://www.itead.cc/wiki/Nextion_HMI_Solution - wyświetlacze mają włąsny OS, projektujemy wygląd poszczególnych elementów i z poziomu RS232 TTL wywołujemy poszczególne elementy na ekranie lub odczytujemy ich wartość (przyciśnięcia przycisków, zmiana suwaków etc.) Ekonomiczniej będzie zakup dwóch kart 8 kanałów niż jednej 16. https://www.aliexpress.com/item/12V-Eight-8-Channel-Relay-Module-With-optocoupler-control-panel-PLC-relay-for-51-AVR-ARM/32665932351.html?spm=2114.10010108.1000013.1.DgtIFX&scm=1007.13339.33317.0&pvid=f1e42954-bff6-4729-815d-cc26caf29612&tpp=1 

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl