Witam
Przymierzam się do remontu w pokoju i w związku z tym mam zamiar go trochę zautomatyzować.
do sterowania włączania/ wyłączania posłuży mi raspberry pi 3 + relay. Głównie chodzi o sterowanie oświetleniem ale do przełącznika mam zamiar podłączyć kilka gniazdek. Na początku napiszę jakich części mam zamiar użyć następnie w jaki sposób chcę wszystko podłączyć. Bardzo prosił bym o wskazówki bądź rady co można zmienić usprawnić lub też co jest złym pomysłem a więc do rzeczy:
1. Raspberry pi 3
2. Relay switch 16 kanałowy LINK
3. włączniki bistabilne LINK
4. włączniki światła dzwonkowe LINK
narysowałem też poglądowy schemat (nie techniczny) jak mam zamiar to podłączyć. Dodatkowo myślałem o zabezpieczeniu każdego z gniazd w 16 kanałowym przełączniku za pomocą bezpiecznika i tutaj nie wiem jakiego bezpiecznika powinienem uzyć czy b6 (6A) wystarczy ? 1 gniazdko 1 bezpiecznik. znajdował by się on przed tym relay'em (chodzi mi o jego zabezpieczenie największe obciążenie jakie przewiduję na slot w przełączniku to TV 42 cale ledowy + komputer z monitorem i może konsola ps4 pytanie czy 6A nie będzie w takiej konfiguracji wybijał.
Schemat wygląda tak a nie inaczej ponieważ mam zamiar zabezpieczyć się w razie spalenia zepsucia raspberry bądź switcha aby wszystkim sterować manualnie.
Z góry dziękuję za pomoc