Wilgoć w pomieszczeniach a elektronarzędzia i elektronika - Serwis elektroniki użytkowej
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Serwis elektroniki użytkowej Wilgoć w pomieszczeniach a elektronarzędzia i elektronika
REKLAMA
REKLAMA

Wilgoć w pomieszczeniach a elektronarzędzia i elektronika

Awatar użytkownika
Artur Kulikowski

Witam,

Chcę Was zapytać jaki poziom wilgotności powietrza można uznać za bezpieczny dla elektroniki i elektronarzędzi. Mam w garażu wilgotność na poziomi 47% chcę tam trzymać 'luzem' ładowarki i podstawowe elektronarzędzia wiertarka szlifierka kątowa.

Czy ten poziom wilgotności nazwijmy to jest dopuszczalny do przechowywania takich rzeczy czy lepiej zadbać o jakieś szczelne pudełka.

Wiem, że miedziane elementy się utleniają itd i duża wilgotność te procesy przyspieszy ale czy 47% można uznać za wilgotność groźną dla elektroniki?

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
dorian kalosz

Nie mam zdania. 

Ostatnio edytowane 05.11.2014 przez dorian kalosz. Powód: literówka
Awatar użytkownika
Jarosław Żółtowski

Jeśli chodzi o wilgoć z powietrza to nie utleniania (korozji) bym się obawiał a zwarć z powodu wykroplonej z powietrza pary wodnej. U mnie pierwsze użycie odkurzacza w domu letniskowym po zimie zazwyczaj kończy się wyłączeniem zabezpieczenia, po tem już jest dobrze - gdy komutator się oczyści a silnik odparuje wilgoć.

Zatem nie sama wilgoć w powietrzu jest szkodliwa dla urządzeń elektrycznych czy elektronicznych ale wykroplenie, które i owszem może się zdarzyć. Latem mój higrometr pokazuje często i 75% (w czasie deszczu i 100%) i nic złego nie dzieje się z jakimkolwiek sprzętem elektronicznym/ elektrycznym.

Ostatnio edytowane 15.07.2014 przez Jarosław Żółtowski. Powód: masło maślane
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl