Witam,
proszę o poradę przy dorabianiu gniazdek w garażu.
System zabezpieczeń nad prądowych wygląda tak:
W garażu 2 ograniczniki nadprądowe B6 na instalację oświetleniową i B16 na gniazdo podwójne natynkowe.
jest ono usytuowane w podłym miejscu a ze względu na kształt garażu chciałbym dorobić dodatkowe 4 podwójne gniazdka natynkowe.
Z garażu instalacja prowadzi do szafek licznikowych gdzie jest kolejne ograniczenie nad prądowe C16 następnie licznik a za nim jak dobrze pamiętam B63.
Po pierwszy czy to nie błąd że za B16 jest C16 czy nie powinno być B25 lub C25 ze względu na przytaczane w internecie zasady 1,6 razy poprzedni ( nie wiem czy to prawdziwa reguła ale da się o tym przeczytać)
Zakładam, że rozdzielnia jest zaplombowana (W garażu) więc jej dotykać nie będę chciałem wpiąć się na jej wyjściu i albo puszka i w niej rozdzielenie przez np kostkę lub wago albo rozdzielnia nazwijmy ją 'prywatną' np taką RNTO 6S i z niej rozprowadzić4 obwody i każdy zabezpieczyć np A16 - bo powielanie B16 nie ma sensu ew B10...
Moc przyłączeniowa garażu to 3kW więc teoretycznie B16 i tak jest w stanie przepuścić prąd przy którym przekroczę zakres mocy przyłączeniowej.
Nie dzwoniłem jeszcze do PGE ale co się stanie jeśli podłączę urządzenia o łącznej mocy 3,2kW? teoretycznie ograniczniki B16 mi na to pozwolą? - albo tylko tak mi się wydaje 16X230 = 3680W
Jeśli przewody instalacyjne DO garażu to np 3x2,5 to może pogadać z elektrykiem o zmianę bezpiecznika C16 na C25 a w garażu dać B25 podnosząc wydolność że tak powiem instalacji na ewentualne podniesienie mocy przyłączeniowej w przyszłości?
Zakładając że zmienię ograniczniki nad prądowe na 25-tki, Czy wtedy zakładać nową mini rozdzielnię z obwodami zabezpieczonymi B16?
Osoby które moje pytania rozbawią informują, że instalatorstwem elektrycznym się nie zajmuję i zawodowo tego robić nie będę i dlatego coś dla was oczywistego może nie być przeze mnie wyłapane.
pozdrawiam i dzięki z góry za podpowiedzi.