Zapraszam serdecznie wszystkich, których pasją lub zamiłowaniem jest zajmowanie się wysokim napięciem, przesyłem gigawatów mocy na duże odległości oraz użytkowanie urządzeń do tego przeznaczonych.
Grupa dla Ciekawskich!
Posiedziałem troche nad symbolami, schematami i albo ja zle mysle albo ten silnik ma zle popodłaczane przewody od kondestarorów ale silnik jest nowka wiec moze tak ma byc?
Mi wygląda że masz podłączony silnik tak jak w pierwszym schemacie. Podajesz napięcie na U1-V1. Masę to masz w elektronice, ewentualnie czarną masę która czyta GW i ogląda TVN :) Swoją drogą jak jesteś zielony to lepiej się tego nie tykaj...
Faktycznie podłączony jest dobrze, na początku myslałem ze niebieski przewód powinien byc podłaczony do v1 a nie u2 ale przeciez to bez różnicy. No i mam rozumieć że napięcie z sieci do v1 a uziemienie do u1. Wole spytac i miec pewność:)
Mam jeszcze dwa pytania. 1. Przewód 3x1.5mm2 drut dlugość 20m do silnika 2.2kw jednofazowego bedzie odpowiedni? 2. Czy taki silnik generuje duże obciążenie i wymagane jest właczenie do obwodu bezpiecznika? Tzn chodzi o to że silnik będzie chodził w gospodarstwach u różnych ludzi i wolalbym zeby spalil sie mój bezpiecznik niz komuś w gospodarstwie.
Ostatnio edytowane 09.02.2014 przez Mateusz Gumiński. Powód: .