|
PacMan |
Witam, ponieważ niebawem będę budował dom jestem na etapie kosztorysu. Dodam że to będzie mój dom;) Chciałbym w wymarzonym domu posiadać jakieś inteligentne sterowanie tzw INTELIGENTNY DOM. Co w skład takiej instalacji wchodzi? Jakie są standardy i w co warto zainwestować. Powiedzmy, że powierzchnia użytkowa domu to 150 m2. Ile kosztuje najtańsza instalacja i co zawiera, jakie są możliwości jej rozbudowy. Ile kosztuje serwis> Wszystkie wypowiedzi fachowców, którzy mają styczność z instalacjami Inteligentnego Domu mile widziane.
|
|
Tomasz |
Powiem tak nie jestem specjalistą, ale się interesuje automatyką budynkową i wiążę z nią przyszłość. Sprawa nie jest taka prosta jak się wydaje. Na początku musisz określić czym chcesz sterować w swoim domu oświetleniem, ogrzewaniem, roletami, sprzętem audio. Jeśli chcesz wszystkim, ale nie masz na początku wystarczającej ilości gotówki to zastosuj standard KNX pozwoli ci to w przyszłości rozbudować system bez większego kucia ścian. Pamiętaj o integracji systemu automatyki z systemem włamaniowym, monitoringiem i kontrolą dostępu. Wszystko zależy jaką masz wyobraźnię i fundusze na ich realizację. Jeśli pytasz o cenę to sprecyzuj czy chodzi ci o inteligentne sterowanie (komfort) czy systemy zabezpieczeń (bezpieczeństwo).
|
|
Kamil M. Piach |
PacMan Witam, ponieważ niebawem będę budował dom jestem na etapie kosztorysu. Dodam że to będzie mój dom;) Chciałbym w wymarzonym domu posiadać jakieś inteligentne sterowanie tzw INTELIGENTNY DOM. Co w skład takiej instalacji wchodzi? Jakie są standardy i w co warto zainwestować. Powiedzmy, że powierzchnia użytkowa domu to 150 m2. Ile kosztuje najtańsza instalacja i co zawiera, jakie są możliwości jej rozbudowy. Ile kosztuje serwis> Wszystkie wypowiedzi fachowców, którzy mają styczność z instalacjami Inteligentnego Domu mile widziane. Nie wiem czy już wybudowałeś ten dom? Ale teraz jakoś na koniec października są organizowane targi dom inteligentny i tam będzie cała masa ludzi dzielić się informacjami o tego typu budynkach. Mieszkam akurat niedaleko Warszawy, więc jak cię temat zainteresuje, możesz tam pojechać jak ja.
|
|
Daniel Matoch |
Myślę jak Tomasz. Najpierw trzeba wiedzieć, co chcemy zautomatyzować. U mnie byłyby to drzwi, garaż, okna-jakbym je automatycznie zamykał kilkoma kliknięciami, byłoby super! Wiedza z zarządzania budynkiem jest bardzo przydatna. Zastanowię się czy jechać na te targi w Soho w Warszawie. Od przybytku głowa nie boli. A będzie tam poruszana tematyka sprzętów audio-video? Przydałoby mi się pochować jakoś nagłośnienie w domu, bo co odstaje, to już nie robi takiego wrażenia. Zgodzicie się?
|
|
Tomasz |
Daniel zobacz sobie na stronie http://dominteligentny.pl/targi/ tam jest napisane o tych targach i akurat trafiłeś w dziesiątkę cytat "Targi traktują o nowoczesnych i ekologicznych rozwiązaniach, technologiach inteligentnego zarządzania budynkiem oraz wystawę szeroko rozumianych systemów audio/video i kina"
|
|
Tomasz |
PacMan nie wiem czy już się dowiedziałeś ile cie to będzie kosztować, ale może ta informacja się komuś przyda. Ostatnio przeczytałem, że położenie tradycyjnej instalacji w 200 m2 domku to jakieś 40 000, a położenie inteligentnej instalacji to koszt 60 000 mniej więcej zależy jeszcze standardu jaki się zastosuje i oczywiście od wyobraźni inwestora. Przez położenie rozumiem ( projekt, okablowanie, rozdzielnice, urządzenia systemowe, gniazdka, uruchomienie systemu). Dodam że taka inwestycja zwraca się po 3-4 latach jeśli ma się zintegrowane oświetlenie i ogrzewanie.
|
|
Brak użytkownika |
Hej skontaktuj się z tą firmą, na pewno wszystko Ci wyjaśnią: automatyka Olsztyn.
|
|
Maria Kowal |
A mogę dopytać jakie montowaliście u siebie oświetlenie?np. te lampy lumines można by podłączyć na włącznik ruchowy?
|
|
Rafał Szczytowski |
Polecam przejrzenie tego AMA: http://www.wykop.pl/link/2279130/ama-inteligentne-domy/ Jeśli potrzebujesz odpowiedzi na konkretne pytania lub poszukujesz konkretnej oferty to proszę o kontakt email. Pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowane 20.02.2015 przez elektroonline.pl. Powód: link
|
|
Damian Lewandowski |
Taki dom to na pewno dużo zalet, tylko co jak siądzie cała automatyka? Najlepiej jakby to było zintegrowane również z manualnym sterowaniem, ja u siebie mam rolety zewnętrzne na pilot i jak nie ma prądu to robi się problem.
|
|
Filip Tomczak |
Ja mam taki system zamontowany w swoim domu. Jest to na prawdę rewelacyjna sprawa. Wszystko działa "jak w zegarku". Mogę zarządzać wszystkimi funkcjami, bez względu na to gdzie jestem. Jeśli chodzi o sprawę z brakiem prądu, to nie ma żadnego problemu. Zamawiając całą instalację w firmie http://inteligentny-budynek.pl takie sytuacje również zostały przewidziane. W takim przypadku, system przełącza się zasilanie awaryjne, które nie jest zależne od bieżącego dostępu do prądu. Nie ma się czego obawiać ;)
|
|
Paweł Kolora |
Przede wszystkim warto zainwestować w dobry domofon, taki z funkcją wideo. Mogę Ci polecić firmę Fermax, robią świetne systemy więc na pewno masz gwarancję jakości. Poza tym zainwestuj w sterowanie światłem, bo to bardzo ciekawa alternatywa jeśli wyjeżdżasz z domu i nie chcesz by nim się zaiteresowali złodzieje.
|
|
adam nowak |
Warto również np zintegrować ze sobą wszystkie wyłączniki światła i zrobić jakieś sterowanie pilotem, pełno jest możliwości, jakieś instalacje audio video, ale wydaje mi się że na obecne czasy to wszystko jest bardzo drogie :)
Ostatnio edytowane 25.09.2015 przez adam nowak. Powód: zmiana
|
|
Piotr Szcześniak |
Dzień dobry. Polecam zerknąć na produkty TURBOEGG http://www.turboegg.com/ - samemu można stworzyć urządzenia sterowane za pomocą smartfona i to za niewielkie pieniądze :)
|