Witam,
wydaje mi się, że bardzo dużo osób zadaje sobie to pytanie. Cenowo minimalnie lepiej przedstawia się Osram jednak różnica jest na prawdę bardzo niewielka, przynajmniej w przypadku większości produktów. Ogólnie w UE dominuje Philips, jednak w Niemczech zdecydowanie bardzie popularny jest Osram.. nic dziwnego - to ich rodzima marka. Wydaje mi się, że w kwestii innowacyjności przoduje Philips - bardzo często wycofywane produkty i wprowadzane ich nowsze wersje, nowe technologie, np. co raz wydajniejsze źródła LED. W sklepie NowaZarowka.pl sprzedajemy na razie wyłącznie Philips i nigdy nie mieliśmy problemu z gwarancją na LED. Nawet jeśli nasi klienci narzekali na hałas naturalnie emitowany przez lampy LED, Philips bez problemowo wymieniał źródło na nowe. W kwestii projetków, również obstawiałbym na Philips - bardzo ładne źródła i oprawy - zdecydowanie bardziej "stylowe" niż Osram. Jakość produktów obu marek wydaje mi się być porównywalną. W przypadku częsci produktów np. LED obstawiałbym Philips, a np. w przypadku żarówek halogenowych Osram. Jednak generalnie jakość zdecydowanie porównywalna z nieznaczną korzyścią dla Philips ze względu na co raz większą popularność LED.
Mam nadzieję, że pomogłem :)