Witam,
czy ktoś ma jakieś doświadczenia w budowie farm wiatrowych?
Interesuje mnie cała procedura od A do Z.
Od czego zacząć?
Grupa:
Grupa zrzeszająca przedsiębiorców oraz ludzi pragnących założyć własną firmę
REKLAMA |
REKLAMA |
Wiatraki
Michał Choromański |
18:12
09 listopad 2009
|
|
Michał Wiernicki |
23:29
14 listopad 2009
Musisz zacząć od znalezienia działki bez różnicy czy to będzie rolna czy budowlana potem składasz podanie o decyzje środowiskową i idziesz do krajowego ornitologa składasz podanie o roczną obserwację migracji ptaków a i w miedzy czasie dochodzą takie rzeczy jak akceptacja mieszkańców badanie ruchów powietrza itd. jak chcesz więcej poczytać to napisz mi meila to wyślę Ci trochę informacji.
|
|
Paweł Nowakowski |
14:49
15 listopad 2009
Może da się umieścić te materiały w formie bloga w bazie wiedzy?? Chętnie też bym się zainteresował jak to wszystko wygląda... ale wydaje się że jest to prawie nie do przebrnięcia<wow>
|
|
Michał Wiernicki |
06:32
16 listopad 2009
umieściłem już wszystko co mam w tym temacie miłego czytania:)
|
|
Paweł Nowakowski |
07:45
16 listopad 2009
|
|
Michał Wiernicki |
18:26
16 listopad 2009
Tak czy inaczej przy polskim prawie postawienie fermy wiatrowej to hobby dla bogaczy czytałem kiedyś o kolesiu z rzeszowa który włożył w fermę miliony a przez przepisy nie może jej podłączyć do sieci więc cała inwestycja na marne a sprawa ciągnie się już 5 lat niestety polski rząd promuje energetykę wiatrową tylko na hasłach wyborczych.
|
|
Brak użytkownika |
09:28
24 listopad 2009
Oprócz wymagań środowiskowych niezbędne jest również uzyskanie warunków przyłączeniowych.
Jak wiadomo elektrownia wiatrowa nie jest najbardziej stabilnym źródłem energii elektrycznej. Słaba jakość napięcia ( wahania, zapady, harmoniczne itp.) może znacznie utrudnić uzyskanie zgody na przyłączenie EW do sieci. Pisałem Pracę Magisterską na ten temat :D |
|
Michał Choromański |
10:14
24 listopad 2009
Ale interes musi być opłacalny skoro tyle ferm wiatrowych powstaje.
Druga sprawa ponieważ UE wymusza z roku na roku coraz większy udział źródeł odnawialnych w produkcji energii to przynajmniej mamy pewnego odbiorcę w postaci zakładu energetycznego. Ciekawy jestem ile wynosi koszt przykładowej fermy wiatrowej |
|
Brak użytkownika |
10:32
24 listopad 2009
Interes jest opłacalny i to bardzo, ale dla dużych i przemyślanych projektów.
Koszt inwestycyjny uwzględnia: nakłady inwestycyjne na środki trwałe (100%): -grunty (od 2 do 9% nakładów) -konstrukcja dróg dojazdowych (od 2 do 3%) -konstrukcja fundamentów (od 3 do 5%) -zakup siłowni wiatrowych (ok. 60 do 75%) -transport siłowni wraz z montażem (ok. 5%) -podłączenie energetyczne wraz z linią kablową (od 10 do 20%) oraz koszty przedprodukcyjne (100%): -projekty techniczne i studium wykonalności (ok. 72%) -badania zasobów energetycznych wiatru (ok. 12%) -opłaty prawne i administracyjne (ok. 7%) -badania geologiczne (ok. 9%) Sumarycznie rzecz biorąc, jednostkowy koszt inwestycyjny farmy wiatrowej szacuje się na około 2 - 2,2 mln $ za każdy megawat zainstalowanej mocy (dla farmy przybrzeżnej ok. 3,5 mln $) Dużo, ale za to koszty eksploatacyjne malutkie. W końcu co jak co ale nawet w Polsce wiatr wieje jeszcze za darmo :D Pozdrawiam. Aha. Jeśli chodzi o aktualne zainteresowanie inwestorów budową farm wiatrowych w Polsce to wynika to głównie ze zmian jakie mają nastąpić w przepisach dotyczących wydawania warunków przyłączeniowych dla EW. Zmiany wymuszą na inwestorach wpłacenie kaucji już na etapie ubiegania się o warunki przyłączeniowe. Podobno 30 tys. zł za każdy zainstalowany MW. Dlatego tyle wniosków zostało zgłoszonych jeszcze przed zmianą przepisów. Pozdrawiam. |
|
Michał Choromański |
10:45
24 listopad 2009
Ok koszta już mniej więcej potrafię sobie oszacować.
Dzięki ładnie i czytelnie to rozpisałeś? A jesteś w stanie przedstawić w równie czytelny sposób zwrot z inwestycji? |
|
Michał Choromański |
10:53
24 listopad 2009
polibudek Interes jest opłacalny i to bardzo, ale dla dużych i przemyślanych projektów. Koszt inwestycyjny uwzględnia: nakłady inwestycyjne na środki trwałe (100%): -grunty (od 2 do 9% nakładów) -konstrukcja dróg dojazdowych (od 2 do 3%) -konstrukcja fundamentów (od 3 do 5%) -zakup siłowni wiatrowych (ok. 60 do 75%) -transport siłowni wraz z montażem (ok. 5%) -podłączenie energetyczne wraz z linią kablową (od 10 do 20%) oraz koszty przedprodukcyjne (100%): -projekty techniczne i studium wykonalności (ok. 72%) -badania zasobów energetycznych wiatru (ok. 12%) -opłaty prawne i administracyjne (ok. 7%) -badania geologiczne (ok. 9%) Sumarycznie rzecz biorąc, jednostkowy koszt inwestycyjny farmy wiatrowej szacuje się na około 2 - 2,2 mln $ za każdy megawat zainstalowanej mocy (dla farmy przybrzeżnej ok. 3,5 mln $) Dużo, ale za to koszty eksploatacyjne malutkie. W końcu co jak co ale nawet w Polsce wiatr wieje jeszcze za darmo :D Pozdrawiam. Aha. Jeśli chodzi o aktualne zainteresowanie inwestorów budową farm wiatrowych w Polsce to wynika to głównie ze zmian jakie mają nastąpić w przepisach dotyczących wydawania warunków przyłączeniowych dla EW. Zmiany wymuszą na inwestorach wpłacenie kaucji już na etapie ubiegania się o warunki przyłączeniowe. Podobno 30 tys. zł za każdy zainstalowany MW. Dlatego tyle wniosków zostało zgłoszonych jeszcze przed zmianą przepisów. Pozdrawiam. P.S. Twoje wyliczenia dotyczą zakupu nowych elektrowni? |
|
Brak użytkownika |
11:33
24 listopad 2009
Obliczenia są przeprowadzone dla nowo zakupionych siłowni wiatrowych.
Zwrot inwestycji zależy od kosztu energii elektrycznej oraz od ceny za jaką sprzeda się energię. Ceny nie jestem w stanie określić. Ale mogę przybliżyć jednostkowy koszt energii elektrycznej [$/MWh] (kwota jaką musieliśmy wydać na wytworzenie 1MWh energii elektrycznej): Średnia moc farmy: zakładam 55 MW Średnia żywotność: 23 lata Średnia sprawność: 30,8 % koszt inwestycji: 2,5 mln $/MW (są to dane z wykładów prowadzonych przez dobrze poinformowaną osobę :D) Koszt energii elektrycznej [$/MWh]: - spłata inwestycji : około 70,8 $/MWh - eksploatacja : około 23,2 $/MWh - paliwo : 0 $/MWh ŁĄCZNIE : około 94 $/MWh ---> 0,095 $/kWh - tyle nas kosztuje wyprodukowanie!!! Na koniec dodam tylko że rocznie z 1MW zainstalowanej mocy możemy wygenerować 2200 MWh energii elektrycznej. |
|
Paweł Nowakowski |
13:14
24 listopad 2009
coś tu niegra, jeżeli koszt wyprodukowania 1MWh to 94$ czyli to jest cena za jaką minimalnie musimy sprzedać 1MWh aby wyjść na zero? Dobrze to rozumiem?? Tak więc przy obecnie średnich stawkach 230-260zł za MWh a przy kursie 2,8zł za $, wychodzi że musielibyśmy sprzedać tą energię za 263zł za MWh... to gdzie ta opłacalność??
wg aktualnych cen Vattenfall dla odbiorców o rocznym zużyciu 5-20MWh - cena za 1MWh wynosi 261zł dla odbiorców o rocznym zużyciu 20-250 MWh - cena za 1MWh wynosi 257,5 więc chyba tak naprawdę nie łatwo zarobić na tych wiatrakach? |
|
Brak użytkownika |
13:34
24 listopad 2009
Zgadza się kolego :D
Obliczenia te były robione 2 lata temu. Przez mojego kolegę ze studiów. Kurs dolara był wtedy nieco inny (chyba około 2zł) Tak czy siak obliczenia te miały na celu tylko przybliżenie pewnych spraw. A jak już tak liczysz to policz po ilu latach zwróci się inwestycja bo sam jestem ciekaw :D Roczna produkcja przypominam, to około 2200 MWh. |
|
Paweł Nowakowski |
08:57
25 listopad 2009
2 lata temu jak byłem na farmie wiatrowej w Gołdapi, spotkałem się z zupełnie innymi cenami, rozmawiając z właścicielem. Koszt zainstalowania 1MW był w granicy 2mln zł. Z tego co pamiętam na farmie były generatory o mocy 3,5MW każdy co dawało jakieś 7,5mln zł za jeden wiatrak. Tak przynajmniej mówił właściciel, a zwrot inwestycji tj. spłacanie kredytu i zarobek każdego miesiąca wg jego zapewnień miał trwać 7-10lat. Przy czym był wliczyony jego zarobek każdego miesiąca ok 20tys za jeden taki wiatrak. W takim razie nie wiem za jaką kwotę sprzedawał energię ale to się już opłacało baardzo.
|
REKLAMA |