Witam, kupiłem ostatnio akumulator żelowy i chciałem zrobićz niego oświetlenie do akwarium a dokładnie:
linijka diodowa 12V o poborze prądu 160mA zasilana byłaby z akumulatora, (właczana o 16 - włacznik przerobię z czasowego włącznika sieciowego 220V) wyłączana o 22 ale jeśli napięcie będzie większe niż 10,5V. W ciągu słonecznego dnia akumulator będzie ładowany z baterii słonecznej.
Są 2 wyłączniki czasowy lub ogranicznik napięciowy zabepieczający akumulator przez zbytnim rozładowaniem, które wiadomo czym grozi.
Znalazłem takie coś:
http://allegro.pl/zabezpieczenie-akumulatorow-akumulatora-12v-12a-i1587439089.html
ale raz ze koszt zrobienia takiego zabezpiecznika to myślę że nie więcej niż 8zł + niesamowita satysfakcja. Chciałbym to zrobić ale brakuje mi wiedzy elektronicznej na temat projektowania układów.
Dla was to na pewno pryszcz, którym nie warto nawet sobie na 5 minut głowy zawracać, dla mnie to góra nie do przeskoczenia. Będę bardzo wdzięczny za jakieś schematy z archiwum lub, projekty nawet te na kolanie.
Pzdr