Hej,
znów mam problem :]
Bawiłam się trochę cake'em wszystko zgodnie z manualem do czasu gdy muszę w jednym widoku wyświetlić dane z dwóch modeli, większość tablic ma przypisane klucze referencyjne i modele są ze sobą powiązane ale problem polega na tym, żę strukturę bazy mam taką jak na obrazku:
mam tabele systemu CRM z wykonanymi kontaktami, z którą są powiązane w bazie i modelu tablice z
- pracownikami (z którymi wykonano kontakty),
- pracownikami (użytkownikami CRM'a),
- firmami (do których się kontaktowano)
- statusem kontaktu (nieobecność,poinformowano itd.)
użyłam 'piekarnika' i wytworzyło mi podstawowe struktury, pomodyfikowałam style, dodałam helpery
chiałabym w widoku z pojedynczą firmą -> widok viev modelu company, w którym domyśnie wypiekło:
- podstawę czyli część z danymi firmy,
- cześć z przypiętymi pracownikami (tablica firm i pracowników jest skorelowana przez pole company_id w rekordach z pracownikami)
- część z wykonanymi kontaktami z tą firmą ( ale zamiast wstawionych wartości mam wszędzie id, id statusu,id usera,id pracownika)
kombinowałam odnośnie pkt3 zmieniać nazwy zmiennej ale w wyplutych treściach zapytań żadne nie widzę możliwości odniesienia się do konkretnej nazwy pracownika bo po prostu o to nie ma zapytania.
czy podpowie mi ktoś jak to zrobić aby zamiast id były nazwy i wartości. Z programowania obiektowego stoję dość marnie.