Ponieważ ostatnio bardzo popularne zrobiły się smartfony interesuje mnie w jakim języku programowania tworzy się aplikację do iPhonów lub komórek opartych o system Android? Czy jest to tradycyjny tradycyjny C++ ?
REKLAMA |
REKLAMA |
Aplikacje dla telefonów komórkowych
Jan Niezbędny |
10:46
27 sierpień 2010
|
|
Marcin Frankowski |
13:30
03 wrzesień 2010
Fajny temat, który też mnie interesuje. Mam iPhone 3G i z ochotą mogę przetestowac jakis soft napisany wlasnorecznie. |
|
Anna Wróblewska |
09:57
13 październik 2010
Niezbędna będzie znajomość języków obiektowych C++ i JAVA. JAVA do pisania aplikacji na Androida i C++ dla systemów iOS. Tu znajdziecie SDK i wszelkie niezbędne instrukcje: http://developer.android.com/index.html http://developer.apple.com/devcenter/ios/index.action
|
|
Kamil Wróblewski |
09:33
14 październik 2010
Jeśli chodzi o Androida, to owszem, aplikacje pisze się w javie. Ale można posiłkować się bibliotekami pisanymi w C++. Jeśli zaś chodzi o iOS, to nie C++, lecz Objective-C. Osobiście, nie cierpię Objective-C. I jestem zdania, że gdyby nie logo jabłka na iPhone'ach, to pewnie producent tych smartfonów miałby duży problem z ich popularnością, w dużej mierze właśnie przez ten nieżyciowy język. W przypadku pozostałych systemów stosowanych w smartfonach, to językiem programowania jest C++. Generalnie jeśli znasz C oraz C++, to nie ma dużych problemów z przesiadką na języki programowania takie jak JAVA, C# oraz Objective-C. |
|
Anna Wróblewska |
09:42
14 październik 2010
Może moje pytanie Ci rozśmieszy ale dopiero poznaję C++. Czym on się różni od Objective-C. Przecież to też język obiektowy? A może stworzyłeś już jakąś aplikację na któregoś z smartfonów? |
|
Kamil Wróblewski |
13:19
14 październik 2010
Kto pyta, nie błądzi :) Objective-C to próba połączenia Smalltalka z C i zrobienia z C języka obiektowego. Na mój gust bezsensowne w założeniach i tragiczne w realizacji. A dokładne informacje są w wikipedii. Polecam artykuł po angielsku: http://en.wikipedia.org/wiki/Objective-C Sam nigdy nie pisałem w Objective-C, ale kilka razy miałem okazję analizować programy pisane w tym języku. Odnośnie smartfonów, to zdarzyło mi się coś tam popełnić na Symbiana. Ale pod Symbiana pisze się w (nie do końca typowym) C++, więc nie było dużych problemów. Jedyne problemy, to niezwykle rozbudowane API, kiepska dokumentacja (wiecznie niedokończona) oraz nietypowe techniki i rozwiązania (dwufazowe konstruktory, aktywne obiekty, CleanupStack, restrykcyjne nazewnictwo klas, deskryptory, itd.). |
|
Arkadiusz Śmigielski |
12:08
17 październik 2010
Dodam, że np. Windows Mobile da się programować w LabVIEW ... tzw. język G Mam nadzieję, że już niedługo NI udostępni odpowiednie narzędzia do programowania Android'a, IPhone OS i ewentualnie innych. W tym momencie dla tych systemów można w LabVIEW zbudować aplikacje webowe ... (czyli pracujące online, więc wymagające dostępu do internetu ) Więcej tu: |
|
Anna Wróblewska |
16:13
20 październik 2010
Arkadiusz Śmigielski Dodam, że np. Windows Mobile da się programować w LabVIEW ... tzw. język G Mam nadzieję, że już niedługo NI udostępni odpowiednie narzędzia do programowania Android'a, IPhone OS i ewentualnie innych. W tym momencie dla tych systemów można w LabVIEW zbudować aplikacje webowe ... (czyli pracujące online, więc wymagające dostępu do internetu ) Więcej tu: Szczerze, to nie sądziłam że LabVIEW ma takie możliwości. Tym bardzie przydałby się tutorial:D Np piszemy kalkulator na W. Mobile w języku G. Ja na razie zostanę przy C/C++ ;) |
|
Kamil Wróblewski |
11:39
24 październik 2010
Tylko pytanie, czy LabView kompiluje do natywnego kodu, czy też wymaga jakiegoś frameworka do uruchomienia stworzonych w nim programów? |
|
Arkadiusz Śmigielski |
17:52
27 październik 2010
W LabView (korzystając z odpowiedniego modułu) kompilujemy do .exe i wrzucamy (kopiujemy) na platformę Windows Mobile - nie jest potrzebny żaden dodatkowy RunTime Engine, czyli nie musimy tworzyć specjalnej "instalki". Tu jest zestawienie wszystkich modułów i toolkit'ów dostępnych dla LabView: http://www.ni.com/labview/buy/?addons Interesuje nas w tym przypadku Mobile Module for Handheld Devices
Szczerze, to nie sądziłam że LabVIEW ma takie możliwości. Tym bardzie przydałby się tutorial:D Np piszemy kalkulator na W. Mobile w języku G.
Może kiedś znajdę chwilę ... |
|
Arkadiusz Śmigielski |
18:10
27 październik 2010
Tu można pobrać gotową aplikację (napisaną przeze mnie na szybko, żeby pokazać takową możliwość :-)) - działa np. pod Windows Mobile 6.5 (HTC HD2), ale ze wcześniejszymi wersjami też powinna zadziałać. (6.0) Lotto - czyli losowanie liczb 5 z 42 lub 6 z 49: http://www.optinav.pl/a/lotto.zip Program do pobrania tu: Jak widać program jest w wersji png czyli obrazek, a nie VI. To jest kolejna ciekawostka od wersji LabView 2009 - wystarczy wrzucić taki obrazek na diagram blokowy, a pojawi się gotowy kod programu widoczny na obrazku (ze wszystkimi case'ami itd). |
|
Pat Bateman |
00:09
03 marzec 2015
Niby można pisać w c# poprzez Xamarin. W c# możesz też pisać windows phone apps. Jeżeli chodzi o Android jednak, zalecana jest Java. Sam chciałem się za to zabrać, ale te IDE androidowe mnie jednak odpychają |
|
Bartosz Nakielski |
13:44
23 sierpień 2016
Też mam kilka interesujących pomysłów na aplikacje na smartfony. Takie pod zarabianie pieniędzy. Tylko z drugiej strony konkurencja nie śpi. Poza tym dodanie do Google Play podobno też jest karkołomną sprawą... Ale widzę w tym spory potencjał. Ewentualnie taka jak ta porównywarka rachunków osobistych. Ostatnio edytowane 31.08.2016 przez Bartosz Nakielski. Powód: aktualizacja |
|
Eryk SP |
12:55
12 luty 2018
W zasadzie to codziennie kilka nowych aplikacji wychodzi na smartofna, ale oczywiście nie każda się przyjmuje. |
REKLAMA |