Czy można prosić o case study jakiejś przykładowej inwestycji.
REKLAMA |
REKLAMA |
Baterie słoneczne
Michał Choromański |
08:52
02 marzec 2011
|
|
George Fereday-Jaskowski |
18:55
03 marzec 2011
Szanowny panie Choromanski, Czy moglby pan sprecyzowac na jaka wielkoscia instalcji (a raczej wynikow finansowych) jest Pan zainteresowany? Czy ma pan na mysli instalacja dla uzytkownikow indiwidualnych rzedu 1kWp do 4kWp czy wieksze? Ostatnio edytowane 03.03.2011 przez elektroonline.pl. Powód: post nieczytelny |
|
JAN DYM |
19:14
03 marzec 2011
Szanowny panie Jaskowski to przeciesz logiczne ze wielkosc zainstalowanych paneli bateri fotovoltaicznych jest wprost proporcjonalna do zysku jesli sie wezmie pod uwage elementy wchodzace w skład całej instalacji to jest regulatory pradu ilosci kabli , szaf lub rozdzielni elektrycznych inwerterów i bateri akumulatorów ale najwazniejszym czynnikiem spajajacym ten obraz lub wynik ekonomiczny jest doswiadczony w tych systemach człowiek krótko mówiac specjalista praktyk a nie teoretyk .
|
|
20:12
03 marzec 2011
Niestety nie bardzo rozumie pana odpowiedz. Jestem wlascielem firmy instalujacej systemy fotowoltaiczne w Wielkiej Brytanii. Uprzedzajac pana przypuszczenia posiadam takze wszelkie kwalifikacje zawodowe wymagana przez rzad brytyjski aby projektowac i montowac te urzadzenia. Jestem takze uzytkownikiem systemow do ocieplania wody i produkcji elektrycznosci zainstalowanych we moim domu. Odpowiadajac na pytanie pana Choromaskiego chcialem mu pomoc a nie otwierac dyskusje ..... |
|
JAN DYM |
21:15
03 marzec 2011
Witam Panie Jaskowski Zle mnie pan zrozumiał nie miałem miałem zamiaru otwierac dyskusji ale jako długoletni praktyk z zakeresu Elektotechniki i Elektroenergetyki ze wszystkimi uprawnieniami elektroenergetycznymi czyli SEP i nie tylko , takze na elektrownie wiatrowe i systemy fotovoltaiczne wiem z doswiadczenia ze w gre wchodza naprawde bardzo duze pieniadze nie tylko jak na warunki europejskie łacznie z dotacjami bankowymi czy rzadowymi poszczególnych krajów lub programami dotacji jakie oferója poszczególne panstwa okreslone precyzyjnymi przepisami dotyczacymi zródeł odnawialnej energi . znam te tematy bo pracowałem i wykonywałem instalacje w wielu krajach poczawszy od NORWEGII co moze wydac sie zastanawiajace poprzez DANIE HOLANDIE NIEMCY etcetera a konczac na CHISZPANII . |
|
21:27
03 marzec 2011
Bardzo sie ciesze ze ma pan tak duze doswiadczenie ale nie bardzo rozumiem co to wszytko ma do mojej checi pomocy panu Choromanskiemu w opisaniu przykladowych kosztow jakis inwestycji i zwrotu kosztow? |
|
JAN DYM |
22:10
03 marzec 2011
Witam panie Jaskowski Prosze mnie zle nie zrozumiec to dobrze ze ma pan taka chec aby pomóc ale poda pan relacje kosztów i cen jakie sa na terenie WIELIEJ BRYTANI i nie beda one adekwatne , to tylko taka moja dygresja myslowa . A co checi to jest to chwalebne i godne nasladowania . A co do relacji cenowych w Polsce a tym bardziej do relacji Niemieckich , Belgijskich czy Duńskich gdzie sa dotacje rzadowe siegajace nawet do 70 % kosztów inwestycji proekologicznej to biznesplan powinien byc opracowany pod katem gdzie bedzie realizowana inwestycja w jakim kraju . To tylko takie moje skromne zdanie . |
|
22:29
03 marzec 2011
Ma pan racje do pewnego stopnia. Koszty materialow (czy kupowane w Anglii, czy kupowane wprost od producenta w Chinach, Indiach, Arabii Saudyjskiej, Korei czy Japonii) beda sie zasadniczo roznily. Koszty innych materialow (kabli, wylacznikow DC i AC, inverterow, licznikow itp itd) i robocizny takze ale to po prostu znaczy ze instalacja ktora moze byc dosc kosztowna np Anglii czy Niemczech nie musi kosztowac az tyle np w Polsce. Ma Pan zupelna racje ze nie mam pojecia o kosztch wewnetrznych w Polsce ale to juz sprawa pana Choromaskiego. Wiem natomiast z doswiadczenia ze koszt instalacji PV nie musi byc wcale tak wysoki ze 'zwykli' ludzie nie moga sobie na to pozwolic. Wszytkie installacje ktore zalozylismy do tej pory sa wykonane za pieniadze indywidualnych uzytkownikow a nie za jakies 'dotacje z Uni Europejskiej'. Calkowicie sie zgadzam z pana uwagami na temat business plan'u. Chociaz tutaj takze zasady sa te same w kazdym kraju. Moga sie troche roznic oprawa ale cel jest ten sam - udowodnic ze ma sie pomysl i ze ten pomysl przyniesie dochod. |
|
JAN DYM |
23:53
03 marzec 2011
Witam ponownie Panie Jaskowski
Zgadzam sie z panem ale tylko czesciowo bo jesli sie załozy ze nadrzędna jest jakosc materiałow bo to warunkuje długi czas uzytkowania u inwestora to tak jest sie załozy ze ze dochód moze byc generowany z roznicy kosztów mateiałow , to ok zgadzam bo jesli kupimy elementy które spełniaja jakies miedzy narodowe normy techniczne a bedzie przy zachowaniu jakosci róznica w cenie to jak najbardziej , ale jeden czynnik jest stały i mysle ze najwazniejszy i niepodlegajacy zmianom czyli odpowiedzialna kadra trchniczna która sie na tym zna ale nie jest tez wasko wyspecjalizowana lecz powinna byc bardzo elastyczna i wielokierunkowa zawodowo ale zachowujac ramy tej samej branży pisze to na swoim przykładzie i doswiadczeniu zwodowym |
|
Włodek |
00:17
04 lipiec 2011
Podacie panowie jakąś konkretna odpowiedź, bo również interesuje mnie jakieś 5 do 10 kW ze słoneczka?
cytuj zgłoś nadużycie
|
|
13:46
04 lipiec 2011
Szanowny Panie Wlodku, Prosze podac o jakie instalalcje panu chodzi: czy chinskie panele czy niemieckie czy angielskie? Moge podac panu ceny materialow i ceny installacji w Anglii. Nie potrawie panu powiedziec ile polska firma liczy za zalozenie systemu. Nie wiem takze jakie sa przepisy prawne a raczej uregulowania prawne z firmami ktore przesylaja elektrycznosc? Chodzi mi o zgode na przylaczenie do sieci itp. Z pwazaniem George
cytuj zgłoś nadużycie
|
|
Przemysław Waszak |
12:21
10 lipiec 2011
Włodek Podacie panowie jakąś konkretna odpowiedź, bo również interesuje mnie jakieś 5 do 10 kW ze słoneczka? 10kW na paneli i falownik to ok 65-70 tys PLN netto za sprzęt.
cytuj zgłoś nadużycie
|
|
Włodek |
15:02
10 lipiec 2011
Przemysław Waszak Włodek Podacie panowie jakąś konkretna odpowiedź, bo również interesuje mnie jakieś 5 do 10 kW ze słoneczka? 10kW na paneli i falownik to ok 65-70 tys PLN netto za sprzęt. Panie Przemku Dziękuję za szybką i konkretną odpowiedź. |
|
JAN DYM |
15:15
10 lipiec 2011
WITAM PANIE WŁODKU POZDRAWIAM WSZYSTKICH |
|
JAN DYM |
15:22
10 lipiec 2011
WITAM PANA JASKOWSKIEGO DAWNO TUTAJ MNIE NIE BYŁO I CIEWAW JESTEM CO SIE TUTAJ WYDAZYŁO I CO CIEKAWEGO PAN TERAZ ROBI KO;EGO JASKOWSKI CZY DALEJ PAN PAN MONTYJE JAKES CIEKAWE PROJEKTY . POZDRAWIAM
|
REKLAMA |