Zdecydowanie tak - przekierowanie jest potrzebne (bo znowu jest sytuacja, w której na końcu linii z poleceniem wisi jakiś plik nie bardzo z nim operacyjnie związany). Czyli:
- pojedynczy lub podwójny nawias sześcienny prawy (zwany też znakiem większości) pomiędzy `/dev/null` a `/var/tmp/xmllog.log`
- ewentualnie `2-nawias_sześcienny-ampersand-jeden` (2>&1) za tym wszystkim (po `/var/tmp/...`) żeby wyjście błędów (STDERR) także wygłuszyć do tego samego logu.
Proszę pamiętać, że to test tylko log więc jeśli składowanie go jest kosmicznie trudne - po co się trudzić - zamieniamy `/var/tmp/...` na `/dev/null` i po bólu :D
Druga sprawa - czy odpalanie z poziomu serwera jego własnego (?) skryptu trzeba robić via `wget`? Jeśli nie to `php -f` zupełnie wystarczy...
Poza tym nie wiem gdzie tworzony jest dyskowy plik XML bo nie widziałem kodu ani nie znam konfiguracji serwera ale katalog `/var/tmp` to w *nixach zasadniczo katalog systemowy - "nie trzeba go tworzyć, wszyscy mogą do niego pisać". Tyle teorii i własnych serwerów - w przypadku hostingu może być inaczej a katalog tymczasowy dla danego serwisu może być zlokalizowany gdzieś indziej.
Jeśli jest dostęp do konsoli to proszę spróbować sekwencji:
# dwukropek, nawias sześcienny, ścieżka do pliku, spacje są opcjonalne - to tak gwoli komentarza i czytelności
: > /var/tmp/plik.tmp
ls -l /var/tmp/plik.tmp
Jeśli polecenie `ls` nie krzyknie informacją o braku pliku (tylko ładnie wypluje info o położeniu i autorze) - jest dobrze. Plik można skasować poleceniem `rm` (`rm /var/tmp/plik.tmp`). Jeśli nie utworzyło pustego pliku - trzeba potestować inne ścieżki (np. `/tmp/plik.tmp`). Chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby utworzyć taki roboczy katalog obok skryptów .php (w `public_html`? nie wiem jaka jest struktura...) - tylko trzeba pamiętać o jego regularnym opróżnianiu i zabezpieczeniu przed zapisem/odczytem z poziomu witryny/innych miejsc.
W fopen() oczywiście można podać bezwzględną ścieżkę dla wynikowego XML-a (`/home/pub/cośtam/xml-e/plik2010.xml`) albo względną (`./xml-e/plik2010.xml`) i tylko na początku skryptu konieczne jest przeniesienie się do odpowiedniego katalogu.
PS: Korzystanie z tego forumowego edytora to dla mnie `pita`... :/