Oprogramowanie projektowe online - Oprogramowanie projektowe
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna GRUPY Oprogramowanie projektowe Oprogramowanie projektowe online
REKLAMA
REKLAMA

Oprogramowanie projektowe online

Brak awataru
Tomasz Zielonek

Panie i Panowie projektanci. Co sądzicie o przyszłościowym rozwiązaniu jakim jest oprogramowanie projektowe CAD w wersji online. Takie rozwiązanie wprowadziła firma autodesk kilka miesięcy temu i na razie trwają testy tej platformy. Moim zdaniem to ogromy krok do przodu ponieważ każdy z nas ma pewnie projekty do dokończenia w domu a nie zawsze mamy licencje lub wersję portable AutoCada na pendrivie. Poniżej filmik - pokazówka projekty Butterfly

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Awatar użytkownika
Maciej Kurzyk

Fantastyczne rozwiązanie, zastanawiam się po 1. ile będzie kosztował dostęp do usług a po 2. czy wersja online będzie posiadała wszystkie funkcje wersji stacjonarne np renderowanie obrazów 3D.

Awatar użytkownika
Artur Kulikowski

@Maciej Kurzyk

Nie wydaje mi się, aby rozwiązania online, pomimo wsparcia serwerów które na pewno będą wyposażone w karty graficzne dedykowane projektowaniu 3D, mogły zapewnić w pełni wydajne narzędzia renderingu 3D. 

Rozważ sytuację gdzie 30 projektantów na raz zleci wykonanie symulacji. 

Opcją jest stworzenie stacji roboczej wyposażonej w wiele modułów graficznych może ( PNY QuadroFX 5800 ), lub kolejkowanie zadań renderingu. Ilość energii niezbędnej do takiego serwera graficznego po prostu mnie przeraża.

To tylko moje przemyślenia. Może projektanci mają w rękawie rozwiązanie, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej zaawansowanych zdań.

Brak awataru
Adam Rychlewski

W chwili obecnej coraz popularniejsze są tzw chmury obliczeniowe. Więc to nie będzie problem aby odpalić autocada po stronie serwera i w nim pracować.

Ciekawy jestem czy już ktoś z Autocada Butterfly korzystał?

odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl