Zapraszam serdecznie wszystkich, których pasją lub zamiłowaniem jest zajmowanie się wysokim napięciem, przesyłem gigawatów mocy na duże odległości oraz użytkowanie urządzeń do tego przeznaczonych.
Grupa dla Ciekawskich!
Wg mnie pole nie musi być wyposażone w instalację odgromową. Jeśli już to sieć uziemień na terenie pola była by wskazana. Natomiast co do przyczepy kempingowej to może powinna być wyposażona w instalację tak jak są wyposażane łopaty turbin wiatrowych czyli np. w laminacie jest zatopiona siatka tworząca tzw. klatkę Faradaya i wyprowadzone tylko zaciski do podłączenia do uziomu, który mógłby być na polu kempingowym.
Wg mnie pole nie musi być wyposażone w instalację odgromową. Jeśli już to sieć uziemień na terenie pola była by wskazana. Natomiast co do przyczepy kempingowej to może powinna być wyposażona w instalację tak jak są wyposażane łopaty turbin wiatrowych czyli np. w laminacie jest zatopiona siatka tworząca tzw. klatkę Faradaya i wyprowadzone tylko zaciski do podłączenia do uziomu, który mógłby być na polu kempingowym.
Dokładnie sprawdź czy przyczepa nie ma w laminacie aluminiowej siatki - wtedy w czasie burzy będziesz bezpieczny. Natomiast jeśli piorun uderzy w przyczepę to z całą pewnością elektronika będzie do wyrzucenia. Pamiętaj, że piorun szuka najkrótszej drogi do ziemi więc pewnie prędzej uderzy w drzewo niż w twoją przyczepkę. Uważaj lepiej na spadające gałęzie
Konstruktorzy zajęli się już na pewno kwestią bezpieczeństwa w tego typu wozach. Ekipa TG przetestowała samochód osobowy vw golfa (przyczepa kempingowa nie może być mniej bezpieczna):
Jednak dla własnego spokoju dobrze jest wiedzieć co się"ma". Jak widać na filmie "Chomik" przeżył spotkanie z wysokim napięciem ( przegapiłem o jakiej wartości, na pewno więcej niż 400kV), a Twoja przyczepa na pewno jest też bezpieczna, potwierdzają to na pewno atesty. Jak zauważył Michał lepiej odłączyć wszystkie urządzenia z sieci aby uchronić je przed uszkodzeniem.