Mam problem z żyrandolem - żarówki ostatni mi mrugają. Co może być tego powodem?
REKLAMA |
REKLAMA |
Czemu żarówki mrugają?
Maria Kacprowska |
11:30
02 kwiecień 2010
|
|
Chris krajczyk |
14:00
03 kwiecień 2010
Jakie to są żarówki .Energooszczędne? Ostatnio edytowane 03.04.2010 przez Artur Kulikowski. Powód: błędy |
|
Józef Osuch |
21:08
03 kwiecień 2010
jeżeli żarówki energo oszczędne to łącznik nie może być podświetlany to może być powodem mrugania |
|
Chris krajczyk |
21:30
03 kwiecień 2010
To zależy od tego jakie żarówki czy energooszczędne czy zwykłe. Zacznij od sprawdzenia styków w żyrandolu oraz kostki zasilającej. Być może są nie dokręcone przewody. |
|
Kamil Kamil |
09:56
06 kwiecień 2010
Co to są "żarówki energooszczędne"? Żarówka, jak sama nazwa wskazuje, jest odbiornikiem cieplnym, który niejako przy okazji produkuje światło. Ciężko mówić o jakiejkolwiek oszczędności w takim przypadku.
cytuj zgłoś nadużycie
|
|
Maria Kacprowska |
17:11
08 kwiecień 2010
Panowie to są najzwyklejsze żarówki - w dodatku jeszcze 100W - teraz takich już nie sprzedają. Dopiero wróciłam z urlopu jednak jak sąsiad nic nie poradzi to trzeba będzie wezwać elektryka |
|
Chris krajczyk |
20:20
08 kwiecień 2010
Proszę sprawdzić kostkę w żyrandolu być może są nie dokręcone przewody. Później sprawdzić łączenia w puszce doprowadzającej prąd do żyrandola.Sprawdzić należy też zestyki w oprawkach żarówek jak i kable w oprawkach. PAMIĘTAJ O ZASADACH BEZPIECZEŃSTWA! |
|
Kamil Kamil |
21:05
11 kwiecień 2010
Warto jeszcze sprawdzić poziom harmonicznych w sieci. Czasem to one są odpowiedzialne za różnego rodzaju zakłócenia. Problem jednak w tym, że miernik harmonicznych (analizator parametrów jakości energii) sporo kosztuje, ale niedługo każdy porządny elektryk będzie się musiał w niego zaopatrzyć. |
|
Maria Kacprowska |
11:20
13 kwiecień 2010
Panowie był elektryk, pokazałam mu forum, żeby sobie zerknął na sugestie. Jednak kostkę wymienił i wszystko jest ok. Dzięki za pomoc |
|
bolekl |
13:05
06 lipiec 2010
Co do zarówek energooszczednych to zapraszam do zapoznania sie z produktami firmy gwj! Maja ciekawe rozwiazania! |
|
Maria Kacprowska |
16:17
06 lipiec 2010
Świetlówek nie znalazłam ;/ Polecam ActiveJet które stosuję w domu |
|
Chris krajczyk |
00:17
08 lipiec 2010
Każde żarówki są dobre na swój sposób. Nie używam świetlówek. Męczą wzrok. Myślę jednak, że należy samemu dostosować do własnych potrzeb instalację i oświetlenie. |
|
ŚWIETLIK |
00:38
11 październik 2010
Pamiętam jeszcze niedawno, z 8 lat temu, żarówki tzw. energooszczędne były tak drogie że pokusiłem się o ich naprawianie. Wystarczyło wymienić jeden z dwóch tranzystorków lub jeden z dwóch kondensatorków umieszczonych, na płytce sterującej, ukrytej w obudowie gwintu. to był zazwyczaj, lub w 99% przypadkach jedyny powód zaprzestania świecenia przez taką żarówkę i pewnie jest do dziś. Świeciły po takiej naprawie czasami jeszcze przez 6 i 12 miesięcy. Tylko że teraz są dużo tańsze i już się nie opłaca tego robić. Co do męczenia się wzroku od tzw. żarówek energooszczędnych, to faktycznie sam doświadczałem tego zjawiska, ale gdzieś wyczytałem że jeśli w tym samym pomieszczeniu zapali się drugą żarówkę energooszczędną to częstotliwości niewidocznego dla naszych oczu, znoszą się. Powiem że nawet to, trochę działa, ale nie ma jak normalna żarówka. Zapraszam wszystkich zainteresowanych na moją stronę, byłbym wdzięczny za zapoznanie z zawartymi tam ofertami. http://vectorpc.pl.tl/VECTOR-PC.htm Ostatnio edytowane 15.03.2011 przez ŚWIETLIK. Powód: Korekta |
|
Jarosław Żółtowski |
20:50
05 marzec 2011
Częstotliwości (za moich czasów - pulsacje) znoszą się? A dlaczego? Z pewnym prawdopodobieństwem, zapewne tego samego rzędu, z jakim DODAJĄ SIĘ. Albo - interferują. Bo dlaczego nie? |
REKLAMA |