Montaż domofonu - Elektroinstalatorzy - instalacje elektryczne
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   PCBWay  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
REKLAMA
REKLAMA

Montaż domofonu

Awatar użytkownika
Eryk SP

Hej.Mam pytanie z kategorii elektryka.Chce wyprowadzić sobie teraz przed tynkami przewody pod domofon/videofon przy bramie. Wiem zeby puscic skretke najlepiej w zelu. Ale jak wyglada podlaczenie odbiornika w domu?Czy w jedno miejsce na scianie mam wyprowadzic skretke i zasilanie a ewentualny odbiornik ma w sobie transformator na 12v czy musi byc obok gniazdko i jest to zasilane wszystko z zasilacza?Wolalbym oczywiscie aby w mialo wbudowany transformator ale nie wiem jak to wyglada w praktyce.

cytuj pomógł zgłoś nadużycie
Brak awataru
piotr rak

jeżeli zdecydujesz się na domofon IP to wystarczy skrętka (domofony ip mogą być zasilane z kable ethernetowego PoE. ale tak jak pisali poprzednicy najlepiej skrętka plus przewód 2x0.75 lub 4x0,75 do bramy oraz do miejsca w którym, będzie monitor dla zasilania urządzenia oraz dla zasilania elektromagnesu przy furtce. jeżeli decydujesz się na domofon IP to kabel ethernetowy (skrętke) ciągniesz od bramy do routera i od monitora do routera, jeżeli to będzie konwencionalny domofon to kabel komunikacyjny ciągniesz od bramy do miejsca w którym będzie monitor domofonu.

Zerknij sobie tutaj:

https://polskiebudowlane.pl/portal/wideodomofony-komfort-i-bezpieczenstwo/

Na stronie jest kilka porad, jak wybrać domofon oraz wideomofon do domu.

Ostatnio edytowane 27.08.2021 przez piotr rak. Powód: dddd
cytuj pomógł zgłoś nadużycie
odpowiedz
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl