Roboty w przemyśle spożywczym - ASTOR - PRODUKCJA - ROBOTYKA - ROBOTY PRZEMYSŁOWE - ROBOT PALETYZUJĄCY - PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKOWANIE
Mouser Electronics Poland   Przedstawicielstwo Handlowe Paweł Rutkowski   Amper.pl sp. z o.o.  

Energetyka, Automatyka przemysłowa, Elektrotechnika

Dodaj firmę Ogłoszenia Poleć znajomemu Dodaj artykuł Newsletter RSS
strona główna ARTYKUŁY Automatyka Roboty w przemyśle spożywczym
drukuj stronę
poleć znajomemu

Roboty w przemyśle spożywczym

fot. ASTOR

Robotyzacja rozpoczęła się w zakładach motoryzacyjnych, ale obecnie dotyczy już wszystkich gałęzi przemysłu. Jak to wygląda w przemyśle spożywczym? W tym artykule przedstawię charakterystykę tego rodzaju zastosowań oraz omówię aktualne trendy i kierunki rozwoju robotów i robotyzacji w zakładach przemysłu spożywczego.

Zakłady spożywcze są bardzo wymagającym odbiorcą robotów przemysłowych, a to ze względu na charakter wykonywanych tam operacji, wymogi higieny i czystości oraz trudne warunki pracy robotów. Obecnie widoczny jest rozwój w kierunku zwiększonej wydajności i elastyczności. Wiąże się to z przejściem z systemów opartych o automaty do paletyzacji na systemy zrobotyzowane. Automaty paletyzujące są dedykowane tylko do realizacji konkretnego zadania. Stosując robota można w łatwy sposób przystosować go również do innych produktów i czynności.

Elastyczność jest szczególnie ważna przy realizacji krótkich serii. Wzrost wydajności osiąga się poprzez stosowanie niezawodnych robotów pracujących 7 dni w tygodniu i 24 godziny na dobę. W celu zwiększenia wydajności producencie oferują coraz szybsze i coraz precyzyjniejsze jednostki. Tendencją widoczną na rynku jest obniżanie czasów cyklu, tak aby robot był w stanie wykonać nawet 4 cykle na sekundę. Superszybkie roboty znajdują zastosowanie przy operacjach przenoszenia i pakowania małych produktów (batoniki, czekoladki, serki, saszetki) do opakowań jednostkowych lub zbiorczych.

Robot FS30L pakuje słoiki z miodem

Na rynku widać również coraz częstsze wykorzystanie systemów wizyjnych w połączeniu z robotem. Często stanowisko z takim systemem stosowane jest zarówno do kontroli jakości, jak i do przenoszenia lub paletyzacji. System wizyjny dokonuje kontroli, porównując zdjęcie danego produktu (punktów charakterystycznych) ze wzorcem, oraz określa położenia produktu i przesyła tą informację do robota. W ten sposób oszczędza się miejsce w zakładzie oraz skraca proces wytworzenia gotowego produktu podnosząc wydajność. To wszystko zmniejsza koszt jednostkowy produktu i poprawia jego konkurencyjność na rynku.

Nieustannie zwiększa się bezpieczeństwo stanowisk zrobotyzowanych. Dodatkowe uszczelnienia, specjalne smary, antyadhezyjne powierzchnie oraz specjalistyczne chwytaki i narzędzia sprawiają, że maszyna może pracować w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Co więcej, ma przy tym dużo mniejszy wpływ na jakość produktów, niż człowiek realizujący takie zadanie.

Zakup robota jest inwestycją, ma więc być opłacalny, a każda innowacja zwiększa tę opłacalność. Szybsze i precyzyjniejsze roboty w zakładzie produkcyjnym zmniejszają koszt produktu. Oszczędności uzyskuje się również zmniejszając ilość wadliwych produktów. Efektywne, elastyczne i niezawodne linie, w których skład wchodzą roboty, pozwalają na obniżenie kosztów magazynowania i płynne realizowanie zamówień. Oszczędza się przesuwając pracowników do realizacji innych zadań wymagających większych kwalifikacji, a prace uciążliwe i powtarzalne wykonuje robot.

Roboty stają się coraz powszechniejsze, więc ich cena spada. Obecnie większość robotów sprzedawana jest do małych i średnich przedsiębiorstw. Istotnym czynnikiem obniżającym w ostatnich latach koszty inwestycji w roboty jest dobrze wyedukowane i posiadające duże doświadczenie środowisko polskich integratorów. Projektem, integracją i utrzymaniem mogą zająć się świetnie przygotowane do tego polskie firmy.

Firma ASTOR, dystrybutor robotów Kawasaki w Polsce ma w swojej ofercie całą serię robotów do zastosowań w przemyśle spożywczym. ASTOR oferuje również szereg modeli, które w łatwy sposób można przystosować do pracy z produktami spożywczymi.

Robot YF003N w ultraszybkiej aplikacji pakowania batoników (130 szt./min)

Zapraszamy do kontaktu z firmą ASTOR. Chętnie przeprowadzimy dla Państwa analizę możliwości zastosowania robota w Państwa zakładzie oraz odpowiemy na wszelkie pytania dotyczące robotów
w przemyśle spożywczym.

Zalety zastosowania robota w paletyzacji i pakowaniu:

  • zwiększenie dostępności linii produkcyjnej,
  • powtarzalność wpływająca na zwiększenie jakości,
  • zwiększenie wydajności,
  • zwiększenie elastyczność produkcji,
  • zmniejszenie kosztów,
  • zmniejszenie zagrożenia dla zdrowia pracowników,
  • zwiększenie bezpieczeństwa przy produkcji żywności.

follow us in feedly
Średnia ocena:
 
REKLAMA

Otrzymuj wiadomości z rynku elektrotechniki i informacje o nowościach produktowych bezpośrednio na swój adres e-mail.

Zapisz się
Administratorem danych osobowych jest Media Pakiet Sp. z o.o. z siedzibą w Białymstoku, adres: 15-617 Białystok ul. Nowosielska 50, @: biuro@elektroonline.pl. W Polityce Prywatności Administrator informuje o celu, okresie i podstawach prawnych przetwarzania danych osobowych, a także o prawach jakie przysługują osobom, których przetwarzane dane osobowe dotyczą, podmiotom którym Administrator może powierzyć do przetwarzania dane osobowe, oraz o zasadach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych.
Komentarze (0)
Dodaj komentarz:  
Twój pseudonim: Zaloguj
Twój komentarz:
dodaj komentarz
ASTOR Sp. z o. o.
ul. Smoleńsk 29, Kraków
tel.  124286300
fax.  124286309
www.astor.com.pl
$nbsp;
REKLAMA
Nasze serwisy:
elektrykapradnietyka.com
przegladelektryczny.pl
rynekelektroniki.pl
automatykairobotyka.pl
budowainfo.pl