Tunele chłodnicze to nowoczesne urządzenia służące do schładzania lub studzenia produktu poprzez nawiew i cyrkulację zimnego powietrza. Ich charakterystycznymi cechami są uniwersalność oraz stosunkowo niewielkie wymiary gabarytowe w odniesieniu do uzyskiwanej wydajności chłodniczej dla danego produktu. Tradycyjne mechaniczne instalacje chłodnicze tego typu nadal stanowią najpopularniejsze rozwiązania w sektorze spożywczym, skutecznie konkurując z coraz nowszymi technologiami wprowadzanymi na rynek. W czym tkwi ich fenomen?
Spiralne tunele chłodnicze wykorzystywane są przede wszystkim do szybkiego schładzania i zmrażania wyrobów kulinarnych, garmażeryjnych oraz lodów. W tych mechanicznych urządzeniach chłodzących proces obniżenia temperatury produktów odbywa się na taśmie przebiegającej przez tunel w formie spirali (linii śrubowej), uformowanej wokół bębna transportowego. Tunel chłodniczy to rozwiązanie jedno- lub dwubębnowe
Mechaniczne urządzenia do chłodzenia artykułów żywnościowych to pierwsza technologia, jaką zastosowano w przemyśle spożywczym. Są wykorzystywane w wielu liniach zmrażających i chłodzących, które są zazwyczaj liniami dedykowanymi do przetwórstwa żywności.
Tunel spiralny działa w oparciu o czynnik chłodniczy (zwykle amoniak, freon lub CO2), który krąży w układzie, odprowadzając ciepło z produktów żywnościowych. Ciepło to trafia następnie do skraplacza, gdzie jest rozpraszane w powietrzu lub w wodzie. Czynnik chłodniczy, który teraz jest gorącą cieczą pod dużym ciśnieniem, jest kierowany do parownika. Po drodze przechodzi przez zawór rozprężny, gdzie jest schładzany i odparowuje, przybierając postać gazową. Wówczas znów jako gaz pod niskim ciśnieniem trafia z powrotem do układu.
Tunel chłodniczy do czekolady czy innych produktów spożywczych szybko i efektywnie obniża ich temperaturę poprzez wymianę cieplną między powietrzem a żywnością, wykorzystując w tym celu wentylatory. Tunele spiralne to także idealne rozwiązania dla dużych lub grubych produktów i ciężkich obciążeń taśmy, np. gotowych posiłków, ciepłych produktów, nuggetsów czy hamburgerów. Dzięki kompaktowej budowie tunel spiralny pozwala na zminimalizowanie powierzchni potrzebnej na instalację urządzeń chłodniczych w zakładzie. Dodatkowo zapewnia dużą oszczędność energii, zwiększając jednocześnie wydajność linii produkcyjnej.
Standardowe, nowoczesne, spiralne tunele chłodnicze to:
Chłodzenie mechaniczne z wykorzystaniem tuneli spiralnych pomaga obniżyć koszty produkcji, w konsekwencji tworząc bardziej przystępny cenowo produkt spożywczy trafiający na rynek.
REKLAMA |
REKLAMA |